Het visum van Angelina

 

De broer van Saskia is sinds een jaar getrouwd met Angelina, een jonge vrouw uit Oekraïne. Hij is dolgelukkig, maar Saskia vertrouwt het niet.

 

‘Tom, mijn jongere broer, had nooit veel succes in de liefde. Na een paar korte relaties woonde hij een tijdje samen met een leuke vrouw, maar ook dat liep op de klippen. Inmiddels was hij tegen de veertig en waren bijna al zijn vrienden getrouwd en hadden een gezin. 

 

Omdat Tom als enige nog vrijgezel was hunkerde hij naar zijn eigen huisje-boompje-beestje. Hij stond een tijdje op een datingsite ingeschreven maar dat was een grote teleurstelling. Tot hij een advertentie zag van een huwelijksbureau dat bemiddelt tussen Nederlandse mannen en vrouwen uit Oekraïne..

 

Nadat hij contact had opgenomen zat hij binnen de kortste keren in het vliegtuig naar Oekraïne. Het bureau had verschillende datingavondjes georganiseerd waar Tom samen met een aantal andere Nederlandse mannen Oekraïense vrouwen kon leren kennen.

 

Op een van die avonden was ook Angelina. Tom viel als een blok voor haar, een slanke verschijning met lang blond haar. Ze gingen in de week die volgde een paar keer samen uit en Tom werd verliefd. Dat Angelina al een zoontje uit een eerdere relatie heeft was geen enkel bezwaar voor hem.

 

Toen hij na twee weken weer naar huis moest, bleven ze contact houden. Dat was niet altijd even makkelijk want Angelina sprak nauwelijks Duits of Engels. Maar Tom was zo hoteldebotel dat hij hemel en aarde heeft bewogen om een visum te regelen om Angelina en haar zoontje zo snel mogelijk naar Nederland te halen en hier te laten blijven. 

 

Nu woont Angelina samen met haar zoontje bij mijn broer. Dat jongetje gaat nu hier naar school en leert Nederlands. Maar Angelina doet niet echt haar best om de taal te leren of om een baan te zoeken. En nu al helemaal niet, omdat ze zwanger is, van Tom. 

 

Mijn broer is helemaal door het dolle want zijn droom komt uit. Hij heeft eindelijk zijn eigen gezinnetje. Maar ik vertrouw het niet. Ik vind het allemaal veel te snel gaan. Ze kennen elkaar nauwelijks en nu komt er al een kindje. Tom doet zijn best om voor het zoontje een leuke stiefvader te zijn maar ook dat moet nog erg wennen. 

 

Angelina is druk bezig om hun nieuwe woning in te richten maar het beste is nog niet goed genoeg voor haar. Er is een luxe nieuwe keuken geïnstalleerd en alle meubels zijn vervangen. Als ik Angelina zie draagt ze altijd dure merkkleding en komt ze net van de kapper en de nagelstylist. 

 

Dat verbaast me; ze heeft geen baan en mijn broer verdient als docent op een middelbare school geen riant salaris. Natuurlijk mag ik me nergens mee bemoeien maar dat vind ik wel heel lastig. Ik moet er toch niet aan denken dat Tom door Angelina wordt gebruikt om hier een luxeleventje te kunnen leiden. 

 

Die arme jongen is zo gelukkig dat ik zijn droom niet in rook op durf te laten gaan. Maar ik kan het ook niet aanzien dat zijn leven straks door schulden kapot wordt gemaakt door een vrouw die misschien met heel andere bedoelingen met hem getrouwd is.’

 

 

Door: Saskia