Het Vergeten Kind

 

Ieder kind verdient een liefdevol thuis waar het mag blijven. Het onnodig doorplaatsen van uithuisgeplaatste kinderen moet stoppen.

 

 

Ik mag met mijn gemoedelijke gezin vol liefde in mijn handjes knijpen. Het is fijn om na een lange dag in een warm huis te worden ontvangen. Ik vind het belangrijk daar af en toe even bij stil te staan. Want het geluk van een veilig en liefdevol thuis hebben geldt helaas niet voor iedereen.

 

Voor duizenden kinderen in Nederland is het niet mogelijk om bij hun vader en moeder te wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Iets wat ik mij niet goed kan voorstellen. Wanneer een kind niet meer thuis kan wonen, gaat hij of zij naar een pleeggezin of instelling. Deze getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief vooruitzicht. Helaas ziet de realiteit er vaak anders uit. Veel kinderen draaien namelijk mee in het ritme van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere groep, pleeggezin of plek. Zo herstelt een kind niet. Dit ligt niet aan de hulpverleners, dat zijn stuk voor stuk toppers, maar zij worden geconfronteerd met een systeem waarbij het ingewikkeld is het belang van het kind voorop te stellen.

 

Bij Stichting Het Vergeten Kind steken ze de handen uit de mouwen om deze kwetsbare kinderen een stem te geven.

 

De stichting is gisteren met de grootste campagne van het jaar gestart om het doorverhuizen van uithuisgeplaatste kinderen te stoppen. Kinderen worden soms wel twintig keer doorgeplaatst. Het symbool van de campagne is dan ook een Hartenhuis. Door het Hartenhuis te delen laat Nederland zien dat ze deze campagne steunen.

 

Tijd voor actie dus.

 

Van 29 januari t/m 4 februari vindt de Week van Het Vergeten Kind 2019 plaats. Die week staat in het teken van uithuisgeplaatste kinderen. De ene na de andere leuke activiteit vindt plaats en de kinderen krijgen de kans hun verhaal te vertellen.

 

Johnny de Mol is ambassadeur voor de stichting en heeft hiervoor een bijzonder nummer opgenomen, samen met Glen Faria. Misschien heb je het al wel gehoord op de radio gisteren, anders kan je het nummer hieronder beluisteren.

 

 

‘Ik leg mijn hand op je gebroken hart, al weet ik dat ik het niet lijmen kan. Dit is een plek waar je welkom bent. Geef de moed niet op, want je ben niet alleen…’, zo luidt een stukje uit het refrein. Kippenvel over mijn hele lijf bij het lezen van deze zin alleen al.

 

Door het tekenen van een petitie steun je het doel om het alsmaar doorplaatsen van kwetsbare kinderen te stoppen. De petitie is hier te vinden

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts