Het positieve effect van de corona­crisis: meer juffen en meesters

 

Wat was ik blij toen de scholen weer opengingen en ik niet meer hoefde te ‘juffen’ thuis.

 

Want een ding was mij wel duidelijk geworden: ik had mijn roeping niet gemist. Nu is het natuurlijk wel anders om iets aan je eigen kinderen uit te leggen dan aan een klas vol kroost dat niet van jou is. En moeders doen het weer helemaal anders dan de juf – en dus standaard verkeerd. Wat een strijd en gezucht en gesteun was die periode van thuisonderwijs zeg. Och, wat was ik blij dat ik niet voor een opleiding tot leerkracht had gekozen. Nee, niks voor mij. Maar gelukkig denkt niet iedereen daar zo over.

 

Uit cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat het aantal aanmeldingen voor de Pabo dit jaar hoger is dan andere jaren. Het beroep leerkracht is door de coronacrisis behoorlijk zichtbaar geworden. We hebben allemaal kunnen zien hoe belangrijk het beroep is, hoe waardevol en gewaardeerd. Voor de voltijdopleiding hebben 11 procent meer studenten zich aangemeld en voor de deeltijdopleiding 15 procent meer.

 

Betekent het dat we straks weer genoeg leerkrachten hebben? Dat helaas nog niet. Want het lerarentekort is hiermee nog niet opgelost, daarvoor moet je op langere termijn kijken en naar het salaris en de werkdruk. De toename is wel een stap in de goede richting, lijkt mij. Hulde aan alle leerkrachten en toekomstige juffen en meesters. Jullie zijn in mijn ogen echte helden.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman