Het ongelooflijke verhaal van Rudi Dekker

 

 

Het levensverhaal van Rudi Dekker las als een sprookje. Tot op zekere hoogte. Een arm Amsterdams jongetje dat zijn fortuin maakte met het handelen in computeronderdelen.

 

 

Toen hij genoeg geld had, stootte hij door naar zijn echte droom: een vliegschool beginnen. En dan wel in de zon. Dus hij startte niet een, maar twee vliegscholen in Miami. Zonovergoten was zijn leven.

 

9/11 was aanvankelijk niet heel veel anders voor Rudi dan voor de rest van de wereld. Hij keek geschokt naar de beelden van de vliegtuigen die de Twin Towers doorboorden. Ongeloof en ontzetting. Maar toen kwam er een telefoontje. De FBI. Of ze de dossiers konden inzien van twee oud-cursisten. Van Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi, om precies te zijn.

 

Vanaf dat ene telefoontje was zijn leven totaal kapot.
“Het was alsof ik uit mezelf trad. Alsof mijn geest mijn lichaam verliet,” zegt Rudi in een documentaire die nu op Videoland te zien is. Natuurlijk herinnerde hij zich de twee mannen die in 2000 een vliegcursus volgden. Onaardig en onbeschoft waren ze geweest. Ook tegen vrouwen. “We wisten niet dat het een terrorist was, het was gewoon een lul.”

 

Maar nu vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Daarom wilden ze alleen maar leren opstijgen en sturen. Landen deed er niet toe.

 

Nu wist hij waarom.
Of Rudi de juiste strategie heeft gekozen? Waarschijnlijk niet. Hij besloot mee te werken en interviews te geven. Op de een of andere manier besmette hem dat ook. Zijn bedrijf ging failliet, het huwelijk stuk. Zijn collega-vliegschoolhouder die besloot in de luwte te blijven, heeft zijn vliegschool voort kunnen zetten.

 

Voor Rudi zat er, in zijn beleving, niets anders op dan het verkeerde pad te bewandelen. Bolletjes slikken, coke handelen.

 

Hoe het nu met Rudi is? Volgens de documentairemaker leidt hij in ieder geval een gelukkig bestaan. En voor de ware afloop kijk ik vanavond Videoland.

 

Beeld: Videoland

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach