Het mooiste meisje van de klas

 

Weet jij nog wie er bij je in de klas zaten op de middelbare school? Ik ken ze niet allemaal meer bij naam. Maar wie het mooiste meisje van de klas was, weet ik nog wel.

 

Zo’n meisje bij wie alles zo gemakkelijk ging. Bij wie op haar zongebruinde huid nooit een puistje te bekennen viel. Eentje die wel met gemak die handstand met koprol op de lange mat kon maken. Natuurlijk had ze dikke verkering met de populairste jongen van de hele school. En ze was ook nog eens hartstikke aardig! Buitenaards gewoon. 

 

Jaap Jongbloed maakt al ruim tien jaar een prachtig televisieprogramma over deze meisjes, Het mooiste meisje van de klas. Het meisje dat het ogenschijnlijk allemaal had. Schoonheid en karakter. Een gouden combi. Maar achter zo’n schitterende glimlach ging vaak een heleboel ellende schuil. Gescheiden of overleden ouders, ziekte, drankmisbruik, huiselijk geweld. Een heel ander leven thuis dat vaak onzichtbaar was voor hun vrienden en klasgenoten.

 

Een van de afleveringen die diepe indruk op mij heeft gemaakt is die van Joyce van den Bor uit Kampen. Ze leek destijds op de oudere en knappere zus van Kylie Minogue. Maar dan zonder praatjes en maniertjes. Gewoon een leuke, lieve meid die eigenlijk helemaal niet door had dat ze zo verschrikkelijk mooi was. 

 

Bij Joyce thuis was het bijzonder onrustig. Haar ouders hadden zulke heftige ruzies dat ze door haar moeder regelmatig bij de buren werd ondergebracht. Deze mensen hebben haar gedurende haar jeugd vaak heel liefdevol opgevangen. 

 

Uiteindelijk trouwde Joyce met haar jeugdliefde Ad en kreeg ze drie kinderen. Maar de jongste, Coco, bleek een progressieve spierziekte te hebben en Ad werd ernstig ziek. Hij overleed uiteindelijk al op 41-jarige leeftijd. Hoeveel ellende kan een mens hebben… 

 

Joyce sprak in de uitzending heel open over haar turbulente jeugd en het verdriet dat haar is overkomen.

 

En dat is eigenlijk waar het in Het mooiste meisje van de klas om draait. Boeiende levensverhalen van meisjes die ogenschijnlijk de wind in de rug hadden. Waar alles mee leek te zitten en waar je als klasgenoot behoorlijk jaloers op kon zijn. 

 

Maar terugkijkend zie je dat niemand wordt overgeslagen als het om tegenslag in het leven gaat, dat ook het mooiste meisje van je klas te maken krijgt met verdriet en narigheid. Een knap gezichtje kan dat helaas niet afwenden. Maar de manier waarop ze ermee omgaat maakt dat het mooiste meisje van de klas ook een inspirerende vrouw blijkt te zijn. 

 

Het mooiste meisje van de klas wordt iedere woensdag om 22.10 uur uitgezonden op NPO1

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit