Het liefste personage van The Crown

 

En de wandaad van Wallace Simpson.

 

 

 

In seizoen 5 van The Crown maken we kennis met een nieuw personage. Eentje die zelfs de met geld en ferme woorden smijtende Mohamed Al-Fayed uiteindelijk (ja, wel echt uiteindelijk, zeker niet meteen) sympathiek maakt. Sydney Johnson is zijn naam en groot is zijn faam.

 

We zien hem in de serie tijdens een feestelijke avond in The Ritz waar Mohammed Al-Fayed viert dat hij het hotel heeft gekocht. ‘Die man, die moet weg’, zegt deze laatste tegen zijn zoon Dodi, wijzend naar Sydney Johnson. Omdat hij van kleur is zou hij voor problemen kunnen zorgen, zo denkt hij. Dodi doet wat hem wordt gevraagd, maar zegt wel tegen zijn vader dat de zojuist ontslagen man wel dertig jaar lang de ‘footman’ van Edward VIII was. Een beetje het The Crown-equivalent van Julia Roberts’ big mistake, very big mistake in Pretty Woman.

 

De anglofiele Mohamed weet niet hoe snel hij Sydney Johnson weer aan moet nemen en vraagt Sydney om hem alles te leren over de Britse cultuur en tradities, precies zoals Edward het ooit aan Sydney heeft geleerd. Welke boeken je moet lezen om de Engelsen te begrijpen, welke sokken je draagt naar welke gelegenheid.

 

Toen Edward VIII (je weet wel, de koning die abdiceerde vanwege zijn liefde voor de Amerikaanse en gescheiden Wallace Simpson) gouverneur van de Bahama’s werd, ontmoette hij de toen 16-jarige Sydney Johnson. Hij leerde Sydney alles en nam hem later mee als zijn persoonlijke lakei. Tot Edwards dood, dertig jaren lang, zorgde Sydney voor Edward en Wallace. Maar na Edwards overlijden wilde Wallace van Sydney Johnson af. Johnsons eigen vrouw was net overleden en hij vroeg om wat meer tijd om voor zijn eigen kinderen te kunnen zorgen. Die kreeg hij niet. Wallace gaf hem zijn ontslag.

 

Als verse footman van Mohamed Al-Fayed was Sydney Johnson nauw betrokken bij een bijzonder project. Al-Fayed kocht villa Le Bois in Bois de Boulogne, het huis waar Edward en Wallace zo lang hadden geleefd samen. Het was vervallen en verlaten, maar Sydney wist precies wat er moest gebeuren om het landhuis in oude staat te herstellen en leidde de miljoenen kostende renovatie.

 

Toen Johnson stierf, was het Mohamed Al-Fayed die voor hem zorgde. De scène waarin Mohamed de pantoffels van Sydney op zijn bed legt, is ontroerend.

 

Je zou kunnen zeggen dat Sydney Johnson in zijn leven momenten heeft gekend waarop zijn wraak zoet was. Maar voor zulke sentimenten was hij een veel te goed mens, dat weet ik zeker.

 

Edward VIII was een goed mens, met een verkeerde vrouw

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach