Het lachen vergaat je vanzelf

 

Je zou mij wel het braafste meisje van de klas kunnen noemen. Ik heb nog nooit geblowd of een pilletje genomen…

 

 

Ooit had ik een benedenbuurvouw die zich een versuffing blowde en ik vond dat zo stinken dat dat alleen al een reden was om er maar nooit aan te beginnen. Saai? Het zal best.
 
Blijkbaar denken veel jonge mensen daar heel anders over want ze blowen en of slikken pillen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En daar is een heel goedkoop alternatief bijgekomen: lachgas.
 
Je hebt ze vast weleens op straat zien liggen, van die ampullen die je ook gebruikt in een slagroomspuit. Maar in plaatst van de slagroom ermee op te kloppen, word je er ook knetterhigh van.
 
Een korte roes die smaakt naar meer. Een groot probleem volgens neurologen, want lachgas is wel degelijk verslavend. Een groeiende groep problematische gebruikers kan gewoon echt niet meer zonder dat spul en neemt soms wel 100 ballonnen op een dag. Dat zorgt voor een tekort aan vitamine B12, met desastreuze gevolgen. Het veroorzaakt schade aan je ruggenmerg wat je een gedeeltelijke dwarslaesie oplevert waardoor je (blijvend) in een rolstoel belandt. 
 
Het afgelopen jaar ging het al om minstens 65 jonge mensen. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel groter. En daar komen nog jongeren bij die blijvend last houden van tintelingen in hun handen, voeten of benen, of in psychoses belanden of epileptische aanvallen krijgen. Moet je voorstellen. Je leven is al naar de knoppen voor het eigenlijk begonnen is.
 
Helaas steken veel jongeren hun kop in het zand en doen ze alsof er niks aan de hand is. Tot het te laat is en ze met klachten bij een neuroloog belanden. Het lachen vergaat ze dan vanzelf wel…
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit