‘Het komt door het testosteron’, zegt onze vriend

 

Zou dat het zijn?

 

 

‘Het komt door het testosteron,’ zegt onze vriend, ‘daar krijgen wij mannen steeds minder van naarmate we ouder worden en daardoor worden we een beetje als sullen die er maar wat achteraan sukkelen.’ We zitten met goede vrienden aan de wijn en nemen het leven door. Met sommige vrienden kan dat, dat het overal over mag gaan. Dat er niets meer hooggehouden hoeft te worden en succesverhalen geen indruk meer maken omdat alleen wie we zijn er nog toe doet. Zulke vrienden zijn dun gezaaid en moeten daarom worden gekoesterd. Dat doen we met deze vrienden eens in de zoveel maanden.

 

Vandaag gaat het over ouder worden, waarmee we niet bedoelen dunner wordend haar of een dikkere buik, maar hoe wij mannen en vrouwen zich tot elkaar gaan verhouden en dat er een verschil is met vroeger. Want vroeger was onze vriend een ‘Macher’ zoals hij dat zelf noemt. Een beetje het type van ‘succes is een keuze’. In die tijd hadden hij en zijn vrouw – even voor de goede orde: we hebben het hier ook over zijn huidige vrouw, want deze twee zijn al eeuwen samen – regelmatig bonje. ‘Godsamme, wat konden wij botsen!’ Dat is niet meer zo. Althans niet meer zo erg en niet meer zo vaak. Tegenwoordig wordt er samen gebincht en gewandeld: ‘Wel het echte werk van minstens tien kilometer en niet van dat slappe even een rondje door het park of we moeten er toch maar even tussenuit om een frisse neus te halen. En dan spelen we het ook nog klaar om af en toe een zinnig woord tegen elkaar uit te kramen, dus kun je nagaan.’

 

Als dat allemaal te danken is aan slinkend testosteron, hoe denkt hij dan dat het zit met ons vrouwen, vragen we ons af. ‘Nou, juist méér testosteron’, volgens hem. En dat heeft dan weer alles te maken met de overgang waardoor de vrouwelijke hormoonspiegel slinkt. Denkt hij. Hij ziet in ieder geval aan zijn vrouw dat zij veel meer dan vroeger in de lead is.

 

En dat zou niet komen, vraagt zijn vrouw zich af, omdat hij vroeger, toen hij nog een Macher was, misschien niet in de gaten had hoezeer zij toen ook al in de lead was om de doodsimpele reden dat hij toen bijna nooit thuis was en nu bijna altijd? En dat hij daarom het gevoel heeft dat hij een sullige sukkel is geworden, terwijl dat in werkelijkheid reuze meevalt?

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans