Het is officieel: in Amsterdam en Rotterdam geen vuurwerk meer 

 

Dat Rotterdam het vuurwerk gaat verbannen, dat was al eventjes bekend.

 

Niet geheel onverwacht misschien dat Amsterdam dit voorbeeld zou volgen, maar sinds gistermiddag is de kogel dan echt door de kerk: dat vuurwerkverbod gaat er komen. Een meerderheid van de Amsterdamse raad steunde deze motie van de Partij voor de Dieren.

 

Het kabinet had twee weken eerder al de regels aangescherpt; vuurpijlen en knalvuurwerk werden toen al een no go. Nu lijkt het er dus op dat die regels nog verder worden aangescherpt. Sterretjes mogen nog wel. Hè, gezellig. Zelf ben ik nooit een fan geweest van vuurwerk, sterker nog, ik zat altijd bang met de kat onder de bank toen ik klein was. Naar buiten gaan? Mij niet gezien.

 

Voor de vuurwerkhandelaren is het nieuws natuurlijk minder goed, die eisen compensatie. Want ja, die inkopen zijn wel al gedaan. Burgermeester Halsema erkent dit ook, want er zijn nou eenmaal langdurige vergunningen verstrekt en die kan je ook weer niet zomaar intrekken. Dat is dus lastig. Oplossing? Wel vuurwerk verkopen in Amsterdam, maar het daar níet afsteken…

 

Dus wie weet, misschien kan je aankomend oud en nieuw in Amsterdam wel een kanon afschieten (figuurlijk dan hè, want dat mag dus niet meer) en zijn alle vuurwerkliefhebbers vertrokken naar de polder. Met de duizendklappers en de vuurpijlen. 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer