Het is heel normaal dat je geen zin hebt om te sporten

 

Als ik sport, dan sla ik altijd een beetje door. Dat is in grote lijnen wel mijn sportaanpak, want dan is de kans aanwezig dat ik het zo lang mogelijk blijf doen.

 

 

Je zou het een goed doordachte tactiek kunnen noemen of niet. Meestal eindig ik na het overdrijven in een blessure, waardoor ik weer legaal de HIIT over mag slaan. Ik kan mezelf niet helpen, want het blijkt zelfs heel normaal te zijn dat ik af en toe geen zin heb in welke sport dan ook.

 

Ik sleep mezelf elke morgen om zes uur uit bed en doe braaf oefeningen van de fysio of klim op mijn spinningbike. Even half uurtje de boel wegtrappen. Op dit punt praat ik ook tegen mezelf trouwens: “Kijk, heb je maar mooi een heel half uur in jezelf gestopt vandaag.” Het is een beetje treurig en triest, ik weet het. En nu zegt de wetenschap ook nog eens dat ik gemaakt ben om lui te zijn, waardoor het helemaal logisch is dat ik mezelf moed in moet praten.

 

Welingelichte Kringen sloeg er het boek van Daniel Lieberman op na, Exercised: Why Something We Never Evolved to Do Is Healthy and Rewarding. Het luie karakter dat we hebben ten opzichte van sporten zit blijkbaar diep in onze natuur verankerd. Vroeger moest je zoveel mogelijk energie sparen tussen het jagen door. Het was dus de bedoeling om lui te zijn, zodat je de kracht had om eten te zoeken en vuur te maken. Wat wel een beetje de essentie van het (over)leven was in die tijd. Maar we zitten dus nu maar mooi met de gebakken peren.

 

Mijn lichaam heeft geen zin en wil zo min mogelijk doen, omdat het denkt dat ik nog op zoek moet naar eten. Wat ik eigenlijk ook zo ongeveer de hele dag doe. Jammer genoeg mag ik me hier niet achter verschuilen, want naar de supermarkt rijden telt in 2021 niet als jagen en verzamelen. Ben ik het niet mee eens, want je zou me eens bezig moeten zien. Het is net werken. Lieberman’s conclusie is toch dat we juist moeten blijven sporten voor een gezond lichaam en een fitte bovenkamer. Ook al gaat het dwars tegen je oerinstinct in. Heb je in ieder geval een excuus om te zeuren dat je geen zin hebt, voor je toch wel gaat. 

 

Bron: Wel.nl 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans