Dit is je kans: eet je avondeten als lunch  

 

Mijn lockdown heeft een part 1 en een part 2. De ene helft was mijn vriend niet thuis aan het werk, de tweede helft wel.

 

 

Nu we een modus hebben in het samen thuiskantoor houden, hebben we onze routine omgegooid: we eten ons diner als lunch en onze lunch als avondeten. Slim en gezond, zeggen experts.

 

Als klein meisje ging ik één keer per week bij mijn opa en oma tussen de middag warm eten. Dat deden ze altijd al, omdat mijn opa aannemer was en dus fysiek werk deed. Hij reed na een ochtend werken snel naar huis en daar verschenen flinke borden erwtensoep, prakkies of een indrukwekkende stapel pannenkoeken op tafel. Zelf frommelde ik wat soep of een cracker tussendoor rond de lunch. Tot nu, want het kan zomaar zijn dat ik straks gegrilde aubergines met zelfgemaakte tomatensaus uit de oven eet.

 

Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een pauper, misschien ken je de uitdrukking wel. Die is er niet voor niets. Alleen zijn we er inmiddels aan gewend om dit juist andersom te doen. We ontbijten niet of nauwelijks, nemen met de lunch wat meer en eindigen met een grote maaltijd.

 

Ons dag- en nachtritme is niet gemaakt om ’s avonds nog zware maaltijd te verteren, zegt het hoofd van de Gastro-enterologie Patrick Okolo III. Hij houdt zich op dagelijkse basis bezig met het maag-darmstelsel. ’s Avonds nog even stevig eten kan op lange termijn zelfs zorgen voor spijsverteringsproblemen. En die willen we natuurlijk niet. Okolo legt ook uit dat het zelfs kan zorgen voor slaapproblemen. Mocht je die hebben, dan is een wissel het proberen waard.

Het thuiswerken biedt daarom juist uitkomst. Het is heel makkelijk om uitgebreid te ontbijten, je warme maaltijd als lunch te eten en rond zevenen nog even een boterham of soepje te maken. Je hebt na een stevige lunch ook nog tijd zat om een extra ommetje te doen als het allemaal wat zwaar op de maag ligt, terwijl je dat ’s avonds bijna nooit doet en met een tonnetjerond gevoel je bed in rolt.

 

En ineens zie ik pasta etende Italianen voor me rond een uur of twee ‘s middags. Die hebben het al die tijd toch niet zo slecht bekeken.

 

Bron: HuffPost

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans