Het Ideale Zondagmiddagboek

 

Zet op aanstaande zondag maar een groot kruis in je agenda, want dít moet je lezen.

 

 

Het zondagmiddagboek, daar wil ik het op deze maandag even over hebben. Een categorie apart. Het moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: 1. het mag niet al te dik zijn; 2. het moet lezen als een trein. Zeker dat laatste is belangrijk, want het idee is dat je er op zondagmiddag vroeg aan begint en dat je het uit hebt tegen de tijd dat je gaat slapen.

 

O ja, die zondagmiddag. Die moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen: 1. het moet van dat niksige weer zijn; 2. je huisgenoten hebben hun eigen bezigheden, bij voorkeur buiten de deur; 3, het avondeten staat in een handomdraai op tafel. (Mijn favoriet is een stoofschotel of soep die de hele dag zachtjes kan pruttelen, perfect, want jij gaat toch nergens heen).

 

 

Ik maakte gisteren ribollita, terwijl ik ‘Huidpijn’ van Saskia Noort las. Als ik eerlijk ben, ben ik nogal kritisch op boeken met het predikaat ‘literaire thriller’. Bij literatuur denk ik toch aan andere dingen, zoals ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch (begon ik trouwens ook aan op een zondagmiddag, ik was half ziek, en heb aan één stuk doorgelezen tot ik het drie dagen later uit had). Maar oké, Saskia Noort kan echt goed schrijven en ik had zin in iets spannends, dus hier zou ik me vast geen buil aan vallen.

 

En inderdaad, op pagina 21 weet ik al dat dit een Zondagmiddagboek is. De ingrediënten zijn ideaal. Anne, ik zie een soort Eva Jinek voor me, is Nederlands populairste tv-presentatrice en journaliste. Samen met Sam, haar knappe, jongere vriend, vormt ze een droompaar. Op het oog natuurlijk, want Anne heeft een kinderwens en precies op het moment dat die in vervulling zou moeten gaan, loopt haar leven van de rails. Slechts met veel moeite weet ze de demonen uit haar jeugd onder controle te houden. Veel te veel drinken, black-outs, midden in de nacht voor deur bij Sam en zijn nieuwe vriendin staan, het gebeurt allemaal terwijl de paparazzi op de loer liggen. Annes nachtmerrie lijkt compleet als Sam verdwijnt… Meer vertel ik niet. Lees zelf maar. Zondagmiddag. Zet het alvast in je agenda.

 

Huidpijn – Saskia Noort – uitgeverij Ambo|Anthos – €19,99

 

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs