Het hebben van een man kost zoveel meer uur in het huishouden

 

Het is niet te geloven. Heb je na jaren zwemmen in de hopeloze datingpool van single mannen eindelijk een man gevonden die je geen hoofdpijn bezorgt, bezorgt hij je wel wat anders: meer huishoudelijk werk.

 

 

 

Ja, het is echt waar. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Michigan bezorgt het hebben van een man je gemiddeld – hou je vast – zeven (!) extra huishouduren per week. Voor mannen betekent dit dat hun vrouw ze dus één uur huishoudelijk werk per dag uit handen neemt. Ik heb hier drie woorden voor: Hoe. Kan. Dit?

 

Hoewel het me ergens niets verbaast dat onze wederhelften maar al te graag voor zich laten zorgen, roept dit onderzoek toch een aantal vragen op. Ik bedoel, deze mannen hebben toch ook ooit op zichzelf gewoond? Hetzelfde onderzoek toont dan ook aan dat van alle mannen, single mannen het meeste huishoudelijk werk op zich nemen. Aha, ze kúnnen het dus wel. Na het huwelijk nemen de uren die ze aan het huishouden besteden alleen drastisch af naar een schamele 10 uur per week, terwijl diezelfde uren voor getrouwde vrouwen kunnen oplopen tot wel 28 uur per week. Oftewel: evenveel uren als een parttimebaan.

 

Maar waarom gooien mannen de huishoudelijke skills die ze tijdens hun vrijgezellenbestaan hebben geleerd uit het raam op het moment dat ze een warm nest hebben gevonden? Volgens de onderzoekers is dit een ouderwets fenomeen. Vroeger hadden mannen en vrouwen een duidelijke verdeling als het om werk ging. De man werkte buitenshuis, de vrouw in huis. Nu de tijden zijn veranderd en vrouwen net zo’n kick-ass carrière kunnen hebben als hun man, blijkt die ouderwetse rolverdeling toch niet zo makkelijk te verdwijnen als de huishoudelijke vaardigheden van onze mannen. Komt dat even goed uit voor hen. Dit zorgt er namelijk voor dat vrouwen zich, ondanks hun net zulke drukke levens, nog steeds het meest verantwoordelijk voelen voor het huishouden. Lekker dan.

 

Toch is het niet allemaal slecht nieuws. De huishoudelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen wordt steeds eerlijker verdeeld, wat zou betekenen dat deze over een paar jaar helemaal gelijk zou zijn getrokken. Ik vind dit eerlijk gezegd een gevalletje: eerst zien, dan geloven. Tot die tijd kun je volgens dit onderzoek het beste single blijven. Single vrouwen hebben het namelijk het best bekeken met een gemiddelde van 12 uur huishoudelijk werk per week. Ik weet, als professionele huishoudvermijder, persoonlijk niet waar ze deze statistieken vandaan halen, maar het zal vast kloppen.

 

Of dit een reden is om dan maar helemaal nooit het huwelijksbootje in te stappen? Natuurlijk niet, maar beetje heropvoeding in de vorm van een bezoekje aan de Huishoudbeurs met manlief klinkt op dit moment zo gek nog niet…

 

Bron: Science Daily
Geschreven door: Sophie Rietmulder

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com