Het Familiediner; als het niet zo treurig was, dan zou je er gewoon om lachen

het familiediner bert van leeuwen

 

Het komt in de beste families voor, ruzie. Maar om nou op landelijke televisie de vuile was buiten te hangen.

 

 

 

Ik zit er altijd met een lichte gene naar te kijken, want in Het Familiediner kan het hoog oplopen met de familieruzies. Familieleden spreken elkaar soms jarenlang niet meer en waarom eigenlijk? Want gek genoeg weten ze vaak niet eens wat de knuppel was die in het hoederhok belandde waarom de familieband kapotging.

 

Was het omdat je vader je nieuwe vriend niet goed genoeg vond of omdat je zonder met je broer te overleggen het huis van je overleden moeder leeghaalde? Is het omdat oma je briljante nichtje altijd voortrok?

 

Wat de aanleiding ook was, er zit altijd een boel verdriet achter. In iedere aflevering hoor je wel iemand zeggen: ‘Als er met mij wat gebeurt is ze niet welkom’ of: ‘Je kunt praten wat je wil, dat komt gewoon nooit meer goed’.

 

Ze staan dus met de hakken in het zand en geen van beiden wil de eerste stap zetten om een beginnetje te maken voor een goed gesprek. Er was zelfs ooit een meisje van negen dat haar moeder en tante voor het programma had opgegeven. Om onduidelijke redenen hadden die twee al zes jaar ruzie met elkaar, zo erg zelfs dat ze tegen elkaar stonden te schreeuwen als ze elkaar in de in de plaatselijke supermarkt tegenkwamen. Nou, daar hing de vuile was toch al buiten, dus meedoen aan het programma kon de ruzie misschien alleen maar ten goede komen.

 

Als het allemaal niet zo treurig was, dan zou je er haast om lachen, want geen groter vermaak dan leedvermaak. Maar diep vanbinnen ben ik altijd wel opgelucht als de deuren van de limousine opengaan en de tegenpartij ook blijkt te willen praten. Morgen start een nieuw seizoen van Het Familiediner en dan gaat Bert van Leeuwen weer op pad om slepende conflicten op te lossen. Ik ben benieuwd wat hij nu weer voor ongelofelijke ruzies aantreft.

 

Het Familiediner, vanaf maandag 1 augustus om 21.25 uur op NPO 1.

 

Beeld: EO

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit