Het ene gat met het andere dichten

 

Soms is je geld op en heb je nog een stukje maand over. Klinkt als een grapje, maar is voor veel mensen de rauwe werkelijkheid.

 

Er zijn mensen met een gat in hun hand. Voor ze het weten is hun geld op en moeten ze hun vaste lasten nog betalen. Zitten die nieuwe laarsjes opeens een stuk minder lekker.

 

Maar door de coronacrisis er is ook een grote, groeiende groep mensen die zonder dat ze er echt iets aan kunnen doen dik in de financiële problemen komen.

 

Ik ken ze wel hoor. Ondernemers die nu niks verdienen omdat de coronacrisis de winkels wekenlang gesloten hield. Die zzp’er waarvan de opdracht werd stilgelegd en die nu voor de rest van het jaar een lege agenda heeft, maar wel iedere maand haar flinke hypotheek moet aflossen. Eigen schuld dikke bult?

 

Of moeten die mensen op een of andere manier worden geholpen? Ik denk dat laatste. Want lang niet iedereen heeft schuld aan zijn problematische schuld. Wat soms begint als een onbetaalde rekening kan door omstandigheden uitlopen op een financieel drama van jewelste.

 

Dan moet je het ene gat met het andere dichten. Met als gevolg dat je nooit meer van die schuldenlast afkomt. Tamara van Ark, onze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil deze groep een zogenaamde ‘noodstop’ geven. Deze noodstop ‘biedt mensen met problematische schulden de mogelijkheid om vier maanden uitstel van betaling te vragen. Er is daarbij bijzondere aandacht voor het bereiken van groepen die een hoger risico lopen op schulden tijdens de coronacrisis, zoals zelfstandig ondernemers, werknemers met flexibele contracten en jongeren.

 

Voorwaarde is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente. De adempauze voorkomt dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.’

 

Deze noodstop bestaat al sinds dit voorjaar bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De Staatssecretaris wil nu verder bekijken of andere overheidsorganisaties dit middel ook kunnen inzetten.

 

Ik hoop dat dit snel geregeld wordt. Hoe eerder hoe beter. Want in deze gekke tijd kan het je zomaar gebeuren dat je alles waar je jarenlang heel hard voor hebt gewerkt van de ene op de andere dag kwijtraakt en er een hoge schuld voor in de plaats krijgt.

 

 

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit