Het boek van Martine Bijl wint de NS Publieksprijs

 

Wat had ik je graag zelf gezien, gisteravond bij Matthijs aan tafel. Daar werd de winnaar van de NS Publieksprijs bekendgemaakt.

 

Met ruim een derde van de stemmen won jouw boek over de gevolgen van de hersenbloeding die jou vier jaar geleden in een patiënt veranderde. In Rinkeldekink beschrijf je de lange weg van herstel in een revalidatieoord.

 

‘Op een mooie herfstochtend half september in 2015 zat ik uitgeslapen en tevreden naast mijn bed mijn ochtendgymnastiek te doen, vervuld van eigendunk en zelfoverschatting.’ In deze eerste zin van het boek vertel je hoe je leven als een zonnetje liep. Tot een hersenbloeding van jou, een prachtige vrouw die op dat moment heel veel succes had met het televisieprogramma Heel Holland Bakt, een kasplantje maakte. Alles moest je opnieuw aanleren. Het rooskleurige leven van voor de hersenbloeding werd nooit meer zoals het was, waardoor je uiteindelijk in een depressie belandde. 

 

Godzijdank bleef je taalvermogen onaangetast waardoor je dit prachtige boek kon maken. Je schreef met wrange humor over je gevecht om er weer bovenop te komen en gaf ons daarmee een kijkje in de wereld van de ‘hersengeletselden’. 

 

Jouw Rinkeldekink krijgt de eretitel Boek van het jaar. Je man Berend nam gisteravond trots en geëmotioneerd deze grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken in ontvangst en noemde het een enorme troost dat juist jouw boek gewonnen heeft. Hij mist je. Pakt soms opeens twee borden uit de kast als hij de tafel wil dekken. Je jas hangt nog steeds aan de kapstok.

 

Lieve Martine, wat had ik je daar graag zelf aan tafel zien zitten…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit