Het belang­rijkste advies

 

Dat heb ik natuurlijk meteen opgevolgd. En ja, ik kies er natuurlijk wel die dingen uit die ik het leukst vind, logisch toch?

 

Van wie het advies komt weet ik niet, maar het wordt regelmatig herhaald: ‘Zorg dat je gezond eet’. Nou heb ik altijd begrepen dat alles wat je leuk vindt beter voor je is dan dat wat je niet leuk vindt. Tenslotte heeft een gezond lichaam veel te maken met een gezonde geest. Of draai ik de boel nou om? Nou ja, alles staat op z’n kop, dus dan dit ook maar.

 

Wat ik het allerleukste aan koken vind, is als mensen er blij van worden. Normaal bewaar ik de uitsloverij voor speciale gelegenheden en kook ik doordeweeks lekker, maar altijd wel de dingen die ik al eerder gemaakt heb. Nu er geen mensen langskomen om die nieuwe dingen op te eten, heb ik besloten m’n hobby toch te blijven uitoefenen, dus maak ik zo’n beetje om de dag iets nieuws. Soms zelfs elke dag. Worden we er in deze periode maar met z’n tweeën blij van, in plaats van samen met vrienden.

 

Er wordt hier elke vrijdag een verrassend menu-plan gemaakt, want ik wil toch wel iets leuks neerzetten, zoveel ander leuks valt er nu niet te beleven. Daarbij moet ons wekelijks groentepakket van de boer ‘leeg-gekookt’ worden en wil ik ik in een keer de rest van de boodschappen bestellen, de bezorgers hebben het al druk genoeg nu. Ik heb intussen al het een en ander getest de laatste tijd. Van Chinese mapu dofu en courgettebeignets tot  verse doperwtensoep. En van spinazie-mac&cheese en garlic-pesto-bimi (ik had nog nooit bimi gegeten, lekker!!) tot vegan buffalo sweet potatoes. 

 

De courgettebeignets maak ik volgende keer wat pittiger, daar mag van mij wel wat Parmezaanse kaas doorheen. De mapu dofu mag een ietsje minder pittig… jeemigdepeemig die was me toch een partij hot. De vegan buffalo sweet potatoes gaan absoluut in de herhaling. Het woord vegan schrok me wel even af, maar dit gerecht zag er zo lekker uit. En natuurlijk moest ik wat smokkelen met de sauzen, want die had ik niet. Dus gebruikte ik de eerste de beste BBQ-saus die ik in de koelkast vond en googelde ik even wat ‘ranch-saus’ is om vervolgens een eigen variant in elkaar te flansen. En lekker! Moet je echt een keer proberen, als je van iets bijzonders houdt. 

 

Trouwens, als je meer recepten wilt van de dingen die ik genoemd en getest heb, moet je het maar zeggen. Zet ik ze er op Facebook wel “even” bij.

 

Zo sta ik dus best vaak heerlijk te hobbyen hier in de keuken. En vroeg me gisteravond ineens af waarom ik, met een voorraad van minstens dertig leuke schorten, steeds hetzelfde aan heb. Alleen maar omdat ik het zonde zou vinden als er vlekken op komen? Hallo! Daar zijn die dingen voor gemaakt. Echt een erfenisje van vroeger hoor. Typisch generatiedingetje. Zuinig zijn op je nieuwe kleren gaat bij mij dus zelfs zo ver dat ik  zelfs ‘zondagse schorten’ heb. Die leuke doe ik alleen maar aan als we een feestje hebben. En vaak helpt dan m’n zus dan mee met koken. Spreken we van tevoren af welk schort het wordt. Voor de volgende keer ligt er voor ons allebei al eentje te wachten met Tiels Flipje erop. Had ze ergens op de kop getikt.

 

 

Bij een etentje ter ere van m’n verjaardag hadden we allebei het schort aan dat ik in tweevoud uit Portofino had meegenomen. En zoals te doen gebruikelijk is vriend en fotograaf Freek Esser van de partij. Hij heeft altijd minstens één camera om z’n nek hangen, dus we zijn toen met schort en al vereeuwigd:

 

 

En ik vond nog heel mooie in de kast. Die ga ik vanavond inwijden. Te gek voor woorden toch? Ligt hier nou al een jaar of tien, als het niet langer is. Dat ding moet gebruikt worden. Wie gaat er anders de eerste vlek op maken? Ik heb niet eens een kind dat het kan erven. Hij zit gewoon te leuk ingepakt natuurlijk. Meegenomen uit Montalcino, bekend van de heerlijke wijn. Vandaar de kurk. Leuk toch, hoe die Italianen zelfs van een schort een cadeautje maken?

 

 

Die heb ik dus vanavond aan. Uiteraard pas nadat we twee minuten stilte hebben gehouden. Waarbij ik je, in het bijzonder dit jaar, veel sterkte wens.

 

Maak er een zo mooi mogelijke week van, met hopelijk morgen ook een beetje een feestelijk gevoel. En vergeet niet deze wijze raad, die ik steeds maar in m’n hoofd prent: Never put today’s sunshine behind tomorrow’s clouds. Juist nu is het een tijd om bij de dag te leven. Over volgende week of volgende maand kan op dit moment geen mens een zinnig woord zeggen. Dus geniet van het nu.

 

Liefs

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska