Domaine Quarantaine

 

We bedachten het als grapje: Domaine Quarantaine. Mijn vriendinnetje Saskia van Diepeningen-Bakker en ik vinden het heerlijk om over eten en wijn te praten.

 

Saskia heeft cateringbedrijf Bienmenu en is sommelier. We vinden het leven te kort om slechte wijn te drinken. Liever geen glas dan één die niet écht lekker is. We wisselen regelmatig namen van wijnen die we ontdekt hebben met elkaar uit. En nee, we drinken die flessen niet achter elkaar leeg, maar genieten er oprecht en met mate van.

 

Zo ontstond het idee om je in snel tempo (dan begrijp je het klokken in het filmpje) wat tips te geven over wijn: wat is lekker op een terras en wat beïnvloedt de smaak. Want zeg nou zelf, we kunnen nu niet uit eten, maar wél genieten.

 

Daarom dit filmpje waar we écht op anderhalve meter van elkaar zitten, hoewel het perspectief vertekent omdat ik iets naar voren zit en zij naar achter (zoiets als twee evenwijdige lijnen die elkaar kruisen, weet je nog van de middelbare school?).

 

De aanraders op een rij.

 

Ik had ooit uit Oostenrijk van het domein zelf heerlijke Grüner Veltliner Domaine Wachau meegenomen, die ook bij de Hema (€7,25) verkrijgbaar scheen te zijn (en naar ik hoorde ook bij Albert Heijn en Lidl). Het is een frisdroge wijn die in wijnjargon ‘minerale tonen’ heeft. Dat wil zeggen dat je als het ware de bouwstenen van de aarde erin proeft. Lekker op het terras of gewoon op de bank en ook bij asperges aan tafel.

 

Chateau Fonrand is een favoriet van Saskia. Een witte Rhonewijn samengesteld uit de druiven grenache, viognier, roussanne, clairette en rolle. Sappig, fruitig, met in de verte een hint van venkel. Als je toch op het terras zit, zet dan ook de barbecue maar aan want daar past hij ook goed bij. Verkrijgbaar bij Lindenhoff in Baambrugge (€9,95) en daar ook online te bestellen.

 

Nederlandse wijnen hebben soms de naam duur te zijn, maar ik ben fan van Diederik en Arina van het Betuws Wijndomein, en hun wijnen zijn elke euro waard. Als we er weer op uit mogen moet je er beslist eens langsgaan. Je kunt er proeven, leren wijn maken, vergaderen en met een groep lunchen of dineren en zelfs trouwen tussen de wijnstokken! In de Linge Wit Sauvi (cabernet blanc-druif), mijn favoriet voor speciale momenten, proef je passievruchten en kruisbessen terug. Deze wijn houdt zelfs stand bij ei! Prijs €15,95, verkrijgbaar bij meerdere wijnzaken.

 

Nóg een wijn die lekker is op het terras én bij asperges: Cave de Beblenheim AOC Alsace Pinot Blanc, een ongecompliceerde milde en frisse wijn die van Harold Hamersma een 7,5 kreeg. Ook lekker bij mosselen (nog wel even wachten) en nu bij AH voor €4,99.

 

Maak er een mooi weekend van!

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden