Het aller-aller­vieste?

 

Die vettige klink.

 

Als je moet, dan moet je. En dan ga je dus naar een openbare wc. Of je nou op school bent, op het vliegveld, of gewoon in een lunchtentje op de markt. En de taferelen die je daar meestal ruikt en ziet, halen het vast niet bij die ene keer dat ik op de huishoudbeurs werkte, en waar ik maandverband tegen een wc-muur geplakt zag (ja, gebruikt. En ja, extreem smerig!).

 

Gelukkig zijn er veel openbare wc’s waar het er beter uitziet dan op die beurs. Maar soms is dat schijn. Namelijk, bacteriën zíe je niet. En hoewel ik echt geen smetvrees heb, ben ik in openbare gelegenheden sindsdien behoorlijk op mijn hoede. Raak ik zo min mogelijk aan. Ben ik extra oplettend bij de natte doortrekbutton, én de vettige klink aan de binnenkant van de wc-deur, die mensen na zo’n bezoek als eerste aanraken. Nog zo’n vies ding? De ouderwetse draaikraan, die veel wc-bezoekers met hun toilet-handen openen. Mooi dat ik die opendraai met wc-papier in mijn hand – als dat er tenminste is … En dan heel goed handenwassen natuurlijk. Met zeep. En de volgende deur open ik liefst met mijn elleboog. (Nee, ik heb echt geen smetvrees, hoor.)

 

Laat het vandaag nou Internationale Handenwasdag zijn. Totaal niet bedoeld om zo’n uitspatting op die beurs te voorkomen, maar wel bedoeld om ons weer bewust te maken van die handenwas-hygiëne. In openbare gebouwen, en zeker ook thuis. Je handen op een juiste manier wassen kan in het broeierige buitenland levensreddend zijn, maar ook hier kan het (verspreiding van) ziektes voorkomen.

 

Zo hoorde ik net een arts/microbioloog in het kader van deze dag zeggen dat je nooit meer mag neuspeuteren. O nee, dat zei hij niet. ? Maar wel gaf hij de momenten aan waarop je je handen een beurt moet geven. Wat hij ook zei, is dat goed drogen erg belangrijk is, en dat blowers (je weet wel, die hysterisch loeiende föhnbakken waardoor je ineens geen gesprek meer kan voeren) in openbare ruimtes minder goed drogen dan een tissue of handdoek.

 
Wat hij nog meer zei? Wassen met zeep is niet altijd nodig, maar desinfecteren wel. En dat doe je met zo’n tissue of gelletje waar wat alcohol in zit. (Nou, ik weet wat ik voortaan in mijn tas stop als ik weer zo’n dagje beurs heb.) Ook verwees hij naar een filmpje van de RIVM waarop alle stappen van goed handen wassen staan.  
In al m’n arrogantie dacht ik dat ik het wel goed wist. Maar oeioeioei, sla ik toch altijd een paar stappen over. Zelf nooit last van gehad, verder, dus je zou zeggen dat ik toch goed bezig ben. Maar ik weet natuurlijk niet welke bacteriën ik aan anderen heb overgedragen …

 

PS. Je toetsenbord schijnt dus ook vrij vies te zijn, hè? Zou je dan ook voortaan je handen moeten desinfecteren nadat je bijvoorbeeld een stukkie hebt getypt? Vooruit, daar ga ik. Op naar de winkel voor zo’n desinfecterend gelletje.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.