Herman Koch hield lange tijd geheim dat hij ongeneeslijk ziek is

 

Prostaatkanker met uitzaaiingen was de diagnose in 2020. Nu is er een nieuw boek.  

 

 

 

Samen met Michiel Romeyn en Kees Prins maakte Herman Koch het even legendarische als absurdistische Jiskefet, de satire waar ik vaak met samengeknepen billen naar zat te kijken. Zeiden ze dat nou echt? Om er vervolgens verschrikkelijk hard om te lachen. Nadat de serie in 2005 gestopt was ging Herman schrijven en dat werd een enorm succes. Met zijn boek Het Diner won hij in 2009 de NS Publieksprijs en hij brak er ook internationaal mee door. Het werd zelfs vier keer verfilmd en ondanks een negatieve recensie in de Amerikaanse New York Times, werd het ook daar een regelrechte bestseller.

 

Vanaf dinsdag 9 januari ligt zijn nieuwste boek met de titel Ga je erover schrijven? in de handel waarin hij beschrijft wat er gebeurde nadat hij volkomen onverwacht de diagnose uitgezaaide prostaatkanker kreeg en waarom hij besloot om dat zwaard van Damocles voorlopig niet met de rest van de wereld te delen. In een interview in het Volkskrant Magazine dat online verscheen praat hij voor het eerst over de ziekte die hem sinds 2020 in zijn greep houdt. 

 

‘Ik wilde het voornamelijk niet vertellen vanwege het idee van een krantenbericht met de kop: Herman Koch ongeneeslijk ziek. Dat leek me voor Pablo (zijn zoon, red.) heel naar. Ook omdat iedereen dan meteen zou gaan bellen. O wat erg, hoe is het met je? De voornaamste reden was dat ik geen zin heb in zo’n berg met medeleven.’

 

In Ga je erover schrijven? beschrijft hij hoe hij omgaat met zijn diagnose en blikt hij terug op ijkmomenten in zijn leven. Koch kennende zal het boek opnieuw een regelrechte hit worden. Helaas is de aanleiding verdrietig. 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit