Henny Vrienten was veel meer dan een sexy popster uit de jaren 80

 

Afgelopen vrijdag overleed Jan Rot en nu is ook Henny Vrienten niet meer onder ons. Gisteren werd bekend dat hij op 73 -jarige leeftijd overleden is.

 

 

 

Eerlijk gezegd deed hij mij als puber van 15 niet zoveel, maar ik zie nog die hysterische meisjes uit mijn klas huilend op het schoolplein staan toen Doe Maar op woensdag 22 februari 1984 besloot om ermee te stoppen. Ontroostbaar waren ze en ik keek er met verbazing naar. Natuurlijk kon ik alle liedjes meezingen maar pas toen ik zelf 32 jaar was begreep ik de teksten van Henny en zijn band en besefte ik dat die eigenlijk steengoed waren. Poëtisch en toch ook pijnlijk direct.

 

Als popster bleef hij lang houdbaar, want toen de kaartjes van de reünieconcerten van Doe Maar in de verkoop kwamen waren ze binnen de kortste keren uitverkocht. Maar hij was natuurlijk veel meer dan dat want Henny bleek niet alleen een taaltovenaar pur sang die prachtige liedjes maakte, hij was ook bijzonder begaafd als componist. De magie van het componeren was voor hem een leeg papier en hoe daar vervolgens een prachtig muziekstuk uit voortkwam. Zo maakte hij muziek voor tientallen Nederlandse films en musicals waarmee hij prestigieuze prijzen won zoals een Musical Award, twee Gouden Kalveren en de Zilveren en Gouden Harp. De pubers van de jaren tachtig, die meezongen met De Bom, Doris Day en Belle Helène werden de moeders van kindertjes die opgroeiden met de liedjes die Henny later maakte voor Sesamstraat en Het Klokhuis. Je kunt dus zeggen dat hele generaties naar zijn muziek luisterden.

 

Henny trok zich terug in zijn eigen paradijsje in het Overijsselse Diepenheim waar een cameraploeg van het programma Matthijs Gaat Door hem bezocht voor de serie Forever Young. Geen schreeuwende meisjes in de heg, maar een boomgaard en een vlindertuin. Niets leek meer op het leven dat hij ooit leidde als de een van de meest begeerde mannen van de jaren tachtig, maar hij was op 73-jarige leeftijd nog net zo charismatisch als toen.

 

 

Bron: Matthijs Gaait Door, Wikipedia.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit