Helpen jullie Janny ook vanavond?

 

Deze week het Pronkstuk van Nederland gevolgd? Op NPO2 pleiten na een voorverkiezing van enkele weken telkens drie ‘Bekende’ Nederlanders als ambassadeur voor een werk dat representatief is voor onze identiteit. Klinkt hoogdravend, maar is het natuurlijk helemaal niet. Drie categorieën: kunst, ontwerp en erfgoed. Twee finalisten zijn inmiddels bekend en vanavond ga ik samen met advocate Inez Wesky en rapper Akwasi de strijd aan om de laatste plaats in die finale. Nou, je begrijpt geen makkelijke taak. Inez is misschien wel de beste strafpleitster van Nederland en Akwasi is een meester van het snelle woord. Dan sta je daar op de kansel in die prachtige Keizersgrachtkerk. Met 4-5 minuten tot je beschikking. En binnen die tijd moet je het waar maken. Nou zal het aan dat schilderij niet liggen. Want dat IS gewoon het Pronkstuk van Nederland. Beeld- en beeldschoon, geschilderd in verfijnde streken met een enorme intensiteit. De blik die mooier, dieper en warmer is dan de Mona Lisa. 

 

Hoe bereid je je voor op zoiets?

 

Maar dat moet ik wel allemaal in die paar minuten over kunnen brengen. En hoe bereid je je daar op voor? Eigenlijk is het een soort eindexamen. Je weet ‘t allemaal wel, maar het moet er op het juiste moment uitkomen. Je moet scherp zijn. Je moet er niet met een rammelende buik staan, maar ook niet met het gevoel dat je vol zit. Dat klinkt misschien gek, maar wat je eet voor die tijd heeft wel degelijk invloed op je presteren. 

 

Suikers kunnen in eerste instantie zorgen voor een energiek gevoel maar worden altijd gevolgd door een dip. Belangrijk dus om dat te vermijden. Goede vetten daarentegen zorgen voor een stabiel bloedsuiker én een wat langer vol gevoel. Daarom is het eten van zalm en andere vette vis, avocado en noten zo goed. En kleurrijk eten natuurlijk. Kiezen voor veel verschillende kleuren groente en fruit is niet alleen lekker, maar ook verstandig. Rode en groene appels, peren, druiven, bessen, rode kool, boerenkool en bloemkool, maar ook paprika’s. Ze zitten allemaal boordevol anti-oxidanten die helpen bij  een fit en blij gevoel. 

 

Studentenhaver 

Ik gooi in die omstandigheden dus simpelweg een stuk zalm op de grill en eet die met een gemengde salade met gegrilde paprika 

 

 

(echt gewoon een  zak met verschillende kleuren in stukken snijden, met bolle kant omhoog onder de grill laten kleuren, velletje er aftrekken en na afkoeling in een plastic bakje in de ijskast bewaren). Heb je  trouwens wel eens gegrilde avocado geprobeerd? Ook perfect als ze niet helemaal rijp zijn. En als snack heb ik altijd een bakje met studentenhaver in mijn tas waar ik  ongebrande cashewnoten en gedroogde vijgen aan toevoeg. Want wel eens bedacht waarom die mix zo heet?

 

Als ik nou mijn best doe, stemmen jullie dan op Meisje met de parel? Er zit namelijk zoveel meer in haar van ons dan we op eerste blik zouden kunnen denken. Ze verdient het gewoon. En dan laat ik jullie morgen nog meer achter-de-schermen-beelden zien.

 

 

Door Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.