Heimwee op vakantie? Dit is het enige dat echt helpt

 

Je kan het toch bijna niet geloven maar er zijn dus mensen die zoveel last van heimwee hebben als ze op vakantie zijn dat ze het liefst meteen terug naar huis willen.

 

 

 

Bij mij werkt het altijd juist andersom. Als ik thuis ben heb ik heimwee naar mijn vakantiebestemming. Naar die fijne plek met slechte bedden. Naar die keuken waar ik mijn kont niet kan keren en naar het eindeloze niksdoen waar ik in die twee weken heel goed in ben geworden. Maar vriendin P moet er niet aan denken om zo lang van huis te zijn. Het lukt haar nog net om zeven dagen te boeken, maar dan wel onder grote druk van haar pubers die juist wel graag op vakantie gaan. Het compromis is dat ze ‘dicht bij huis’ blijven, dus een trip naar Zuid-Spanje of verder weg zit er helaas niet in. Haar ex vond het echt superstom dat ze door de heimwee van P nooit eens lekker lang en ver weggingen, maar P kreeg gewoon fysieke klachten van het idee alleen al.

 

Ik las laatst over een onderzoek waaruit kwam dat een simpel paracetamolletje hét medicijn tegen heimwee schijnt te zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Kentucky weten het zeker; in paracetamol zit namelijk een stofje dat een dempende werking heeft op de heftigheid waarmee de hersenen regeren op sociale afwijzing zoals liefdesverdriet. En laat heimwee nou een beetje lijken op het gevoel van liefdesverdriet.

 

Hoogleraar emoties en welbevinden aan Tilburg University Ad Vingerhoets zegt daarover: ‘In zekere zin ben je verliefd op je thuissituatie. Op het moment dat je je daarvan verwijdert, gaat dat gepaard met heftige emoties’. Hoe groter de controlfreak, hoe meer heimwee, zou je kunnen zeggen. Want hoe meer moeite je hebt met verandering, hoe lastiger het voor jou is om je vertrouwde omgeving in te ruilen voor een vakantieadres. En ja, dan wil je op een gegeven moment gewoon weer in je eigen bed liggen, onder je eigen douche staan en de vertrouwde geur van je eigen huis opsnuiven. De oplossing ligt dus misschien in dat paracetamolletje. Of je tentje in de achtertuin opzetten, dat kan natuurlijk ook.

 

Bron: Quest.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit