Heel Holland Bakt

 

Het thema deze week bij Heel Holland Bakt is Holland. Nu zorgt de term Holland, ook in de programmatitel, nog weleens voor verwarring. 

 

Hij wordt vaak voor Nederland gebruikt maar heeft eigenlijk alleen betrekking op de beide provincies Noord- en Zuid-Holland (en een klein stukje van de provincie Utrecht dat eerder bij Zuid-Holland hoorde). En ja, dat weten we natuurlijk bij het programma en we hebben er regelmatig vragen en opmerkingen over gekregen, maar Holland klinkt lekkerder dan wanneer we Heel Nederland Bakt zouden zeggen.

 

Ik leg weleens uit dat als het om onze Nederlandse keuken gaat, en zeker als je het over bakken hebt, de regionale verschillen enorm groot zijn. Er zijn talloze lokale baksels als koekjes  kruidkoeken, vlaaien, broeders en brood. Elke streek heeft wel een eigen specialiteit. Sommige halen zelfs de erfgoedlijst. Maar wat ik persoonlijk zo jammer vind is dat veel van die streekproducten verdwijnen. Ja, we kennen de Friese dumkes wel, maar wie weet nog wat Friese drabbelkoeken zijn? Een geweldig baksel, waarbij het beslag boven hete boter uit een soort trechter komt met meerdere mondjes. Al jaren ben ik op zoek naar zo’n trechter. Het gebak komt uit de omgeving van Sneek waar het al meer dan driehonderd jaar gegeten wordt. In Twente heb je de kozak, een gebakje dat een beetje lijkt op een mergpijp qua smaak maar plat is met aan de onder- en bovenkant chocolade.

 

De vlaaivarianten in Limburg zijn bijna ontelbaar, Zeeland heeft de heerlijkste bolussen, het Vlaardingse ijzerkoekje is buiten de streek vrij onbekend en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Weet je wat ik nou zo leuk zou vinden? Als je recepten of gebruiken van lokale koekjes, cakes, brood of gebak kent, dat je die zou willen delen. Er verdwijnt in ras tempo zoveel dat we voor we het weten deze lokale tradities ook kwijtraken. Nonnenvotten, Utrechtse spritsen, speciale duivekaters, Arnhemse meisjes, Goudse moppen, niks is gewoon of gek. Het zou zo leuk zijn om al die verhalen over wanneer ze gegeten werden of hoe ze gebakken werden in kaart te brengen.

 

 

Doe je mee? Wie weet kunnen we er samen een mooi overzicht van maken.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden