Heeft een dierbare dementie? Dan is deze film ZO fijn

 

Mijn oma wilde ineens met me koprollen over het bed van mijn ouders. Ik vond dat reuze, mijn moeder iets minder.

 

Die had haar namelijk die ochtend van station Goes opgehaald en gezien dat ze in haar broek plaste. ‘Oh Mozes,’ had mijn oma gezegd, ze had zich snel verkleed en alles was weer vergeten. Een paar weken later had ze gebeld. Ze was in de supermarkt en was de weg naar haar huis vergeten. Het huis waar ze al vijfendertig jaar woonde.
 

Dementie. Hoe leg je uit aan je kind dat opa je naam niet meer weet. Of loopt en loopt op zoek naar iets dat hij zelf ook niet weet. Mist in het hoofd, verlangen naar vroeger.
 

Op Pathé Thuis zocht ik eigenlijk naar Downton Abbey (de film is er nog niet) toen ik op Kapsalon Romy stuitte. Ik had Beppie Nelissen gezien bij DWDD over deze film. Misschien wel de mooiste uit haar oeuvre, had ze gezegd. Dus ik was om, want hoe kun je niet van Beppie Melissen houden (als je zo de moeder van Martin Morero neerzet, verdien je toch een standbeeld of niet?) en tikte meteen in dat we de film 48 uur zouden huren.
 

Even kort het verhaal. Beppie Melissen speelt de Deense Stine die voor de liefde naar Nederland kwam en hier een kapsalon runt. Haar dochter vraagt haar om dagelijks op te passen op kleindochter Romy, iets waar Stine geen trek in heeft want ze werkt, en kinderen, nou ja, dat zijn hinderen.
 

Maar de twee vinden elkaar. Vooral als Romy merkt dat Stine haar ook nodig heeft, misschien nog wel meer dan Romy Stine. Ze schuift haar oma vier euro toe als ze echt niet meer weet hoeveel ze terug moet geven als iemand met twintig betaalt en het bedrag zestien euro was, ze vindt het kwijtgeraakte geld tussen de kussens van de bank (oma had de dagopbrengst naar de verkeerde bank gebracht) en tovert een boek uit de ijskast. De film krijgt de mooiste apotheose als Romy Stine meeneemt naar Denemarken, haar thuis.
 

Mijn meisjes en ik hebben hardop gehuild en dat was fijn. Omdat dementie duidelijker werd, we ons minder alleen voelden in ons verdriet en nou ja, omdat af en toe een stevig potje janken gewoon heel louterend kan zijn.
 

Kapsalon Romy staat op mijn lievelingslijst van de mooiste Nederlandse films. Naast Het paard van Sinterklaas, die door dezelfde regisseur, Mischa Kamp, is gemaakt. Mag ik voor haar ook een standbeeld bestellen?

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach