Hebben cijfers bij jou ook een eigen kleur?

 

Laatst zag ik op Twitter een bericht voorbij komen waarin stond dat leeftijden mannelijk of vrouwelijk kunnen zijn. Qua gevoel dan, hè.

 

 

De twitteraar vond er 20 vrouwelijk en 19 mannelijk. Mijn eerste gedachte was: JA. O-ver-dui-de-lijk. En het grappige was dat veel twitteraars het er dus helemaal mee eens waren. Heel bijzonder dat zoiets als een leeftijd dus echt een bepaalde associatie kan oproepen bij mensen.

 

Hetzelfde gelost voor vakken op school. Voor veel mensen heeft wiskunde bijvoorbeeld de kleur rood, terwijl die in mijn gedachten meer een viezige kleur bruin heeft. Biologie is groen — die is misschien wel echt wat ‘logischer’ omdat groen de kleur van de natuur is. Engels is blauw — YES, ben ik het helemaal mee eens. En daar ben ik dus niet de enige in.

 

Maar ook cijfers kunnen kleuren hebben. Ben je dit nu aan het lezen en denk je: meid, waar héb je het in godsnaam over en gaat het wel helemaal goed met je? Ik heb het over synesthesie. Een heel interessant fenomeen; mensen die dit hebben associeren dingen als cijfers met kleuren en muziekklanken met smaken. Vooral dat laatste lijkt me zó bizar. Dit is wel meteen één van de meest zeldzame vormen,  en er zijn er een stuk of zestig.

 

Zo vroeg Vice aan iemand die synesthesie heeft hoe verschillende nummers smaakten. Slipknot had bijvoorbeeld een bijzondere smaak. Veel chocola, en dan harde repen, en stukjes van korsten brood en dan alleen de korst. Naahh, dit klinkt toch echt bizar? Ik ben zo benieuwd of die mensen dat dan ook écht proeven. Is misschien ook wel handig als guilty pleasure. Gigantische cravings naar chocola? Effe een nummertje van Slipknot opzetten.

 

All Star van Smash Mouth (je weet wel, dat nummer van Shrek) smaakt naar koekjes van Digestive. De gouwe ouwe van Alice Deejay, Better Off Alone, was zijn favoriet: over het algemeen heel zoet, maar ook met stukjes erwt erin. Hij vermoedde dat dat door de beat kwam. Verder was het een mix van winegums, zuurtjes met fruitsmaak en suiker eroverheen, dat soort zoete dingen. Lijkt me een bizarre ervaring van muziek luisteren en eigenlijk ook een beetje vermoeiend, als je telkens een wirwar van smaken in je mond krijgt als je gewoon even een achtergrondmuziekje op wil zetten.

 

De meest voorkomende, daar heb ik het nog niet over gehad: dat is kleuren die bij letters horen. Elke letter van het alfabet heeft dus een bepaalde kleur. Daar kan ik me dan weer meer in vinden: voor mij heeft de A een heldere kleur, zoals helderblauw. Een beetje licht in ieder geval. De X is donkerbruin of legergroen en de L is paars. 

 

Nu ben ik heel benieuwd of iemand zich hier ook een beetje in kan vinden of dat jullie al volledig zijn afgehaakt na de eerste alinea. Zo niet, dan heb ik nog een laatste dingetje: klinkers zijn vrouwelijk en medeklinkers mannelijk? Lijkt me heel vanzelfsprekend, nietwaar? Oké, I’ll see myself out.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer