Heb jij een innerlijke stem?

 

Je bent nooit te oud om te leren, en na mijn verjaardag afgelopen donderdag ben ik alweer achter iets nieuws gekomen.

 

 

 

I was today years old toen ik leerde dat niet iedereen een innerlijke stem heeft. Whut? Zelf heb ik er wel eentje en ik ging er vanuit dat dat voor iedereen zo was — maar niet dus. Een letterlijk stemmetje die met me mee denkt, die me herinnert aan boodschappen die ik niet moet vergeten, die een volle dag lang een hinderlijk nummer aan het zingen is. Ook een stemmetje die ik niet altijd echt in de hand hebt, want vaak wil ze niet stoppen met zingen.

 

Wel ben ik er achtergekomen dat deze stem niet helemaal klinkt zoals mijn ‘echte’ stem — daarvan schrik ik namelijk nog altijd als ik het hoor op een opname of video. Sterker nog, ik heb niet echt een idee hoe deze stem echt klinkt, maar hij is de hele dag door present.

 

Psychologen zijn er ook al jarenlang door gefascineerd, zoals Russell Hurlburt, die professor is aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas. Hij voerde een onderzoek uit genaamd Descriptive Experience Sampling (DES): hierbij krijgen de deelnemers op willekeurige momenten een piepje te horen. Na afloop wordt hen gevraagd waar ze over aan het nadenken waren tijdens die piep. Waren ze iets aan het visualiseren? Waren ze aan het dagdromen? Voelden ze een bepaalde emotie?

 

Blijkbaar moet je voor goede resultaten dit onderzoek meerdere dagen doen, omdat op de eerste dag mensen het nog moeilijk vinden om dit soort antwoorden te formuleren. Maar na een paar dagen kwam Hurlburt erachter dat een redelijk aantal van zijn deelnemers geen antwoord kon geven op de vraag wat voor woorden en/of zinnen er voorbij kwamen in hun gedachte. 26 procent gaf namelijk aan geen enkele vorm van woorden of zinnen te ‘horen’ in hun hoofd, en 75 procent zei van wel.

 

Nu ben ik heel benieuwd: ervaar jij een innerlijke stem? Ik vind het zó lastig voor te stellen hoe dat is, hoe je dan denkt en hoe dat werkt.

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer