Heb jij al een coronapuppy?

 

Als ik mijn Takkie uitlaat kom ik ze steeds vaker tegen. Coronapuppies, de ene nog schattiger dan de andere.

 

 

Sinds corona rondwaart is de vraag naar puppies explosief gestegen. Veel mensen realiseren zich dat ze nu wel tijd hebben om een paar keer per dag een rondje met een hondje te lopen. Voor sommigen is het een impulsaankoop eerste klas.

 

Van de week zag ik een fokker op televisie vertellen dat ze platgebeld wordt door mensen die per direct een hondje willen. Het liefst komen ze het beestje vandaag nog ophalen. Alsof ze een puppyfabriek heeft waar eindeloos kleine fluffy hondjes worden geboren.

 

Bij een goede fokker gebeurt dat juist niet en beland je vaak op een wachtlijst. Die fokker houdt het welzijn van haar honden goed in de gaten en kijkt ook of ze passen bij de nieuwe baasjes en het gezin waar ze terechtkomen. 

 

Maar helaas is een hondje ook een product waar door broodfokkers veel geld mee te verdienen valt. Jaarlijks komen er vrachtwagenladingen vol illegale puppies de grens over. Vaak zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald of ziek omdat ze de benodigde inentingen niet kregen.

 

Voor zo’n broodfokker hoef je trouwens echt de grens niet over. In Nederland zijn ze helaas ook actief en staan ze handenwrijvend te wachten op al die mensen die nu  meteen, per direct een hondje willen.

 

Tsja, probeer die lieve puppy-ogen maar eens te weerstaan als je bij een nestje staat te kijken. Dat warme lijfje met het zachte velletje wil je natuurlijk meteen onder je jas stoppen en nooit meer loslaten.

 

Maar wat gebeurt er met al die hondjes als de pandemie voorbij is en je het gewone leven weer op kunt pakken? Worden ze dan massaal aan een paaltje in het bos gebonden? Wat als je straks weer naar je werk moet en geen tijd meer hebt om Max, Buster of Luna uit te laten? Ik moet er toch niet aan denken hoeveel hondjes er straks in het asiel terechtkomen omdat de lol eraf is. Of omdat dat schattige kleine beestje is uitgegroeid tot een flinke lobbes die dagelijks minstens een uur moet rennen omdat hij uit verveling aan de tafelpoten knaagt.

 

Ik voorspel een gouden toekomst voor de uitlaatservices, dierenpensions en hondenfluisteraars. Maar jammer genoeg ook uitpuilende asiels, waar nu al zoveel droevige eenzame beestjes wachten op een gouden mandje…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit