Heb je een onbegrijpelijke brief van de overheid gekregen? Stuur ‘m terug!

 

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker, want nog steeds lees ik deze leus van de Belastingdienst met gefronste wenkbrauwen.

 

 

 

Ik begrijp vaak geen bal van het taalgebruik van de Rijksoverheid. Hoewel schrijven m’n werk is, weet ook ik lang niet altijd wat er door de ambtenaren bedoeld wordt. Ik krijg dus altijd de zenuwen als er bijvoorbeeld een blauwe envelop op de mat ligt, want moet ik nou iets doen, of juist laten? En als ik het dus verkeerd begrijp en niet betaal, krijg ik dan een boete? Help!

 

Helaas (of gelukkig, het is maar net hoe je het bekijkt) ben ik niet de enige kneus als het op brieven van de overheid aankomt. Er zijn alleen al ruim 2,5 miljoen Nederlanders met een zogenaamde beperkte zelfredzaamheid. Dat is ambtenarentaal voor mensen die gewoon een beetje hulp nodig hebben. Hulp met brieven van de overheid bijvoorbeeld. Omdat die veel te ingewikkeld zijn geschreven en veel mensen dus net als ik niet altijd snappen wat er van hen verwacht wordt. Terwijl de ambtenaren die deze brieven schrijven juist moeten leren die brieven zo te schrijven dat Jan en alleman begrijpt wat erin staat.

 

Omdat zoveel mensen dit papierwerk van de overheid niet snappen, weten ze bijvoorbeeld niet hoe ze een subsidie aan moeten vragen of dat ze juist iets terug moeten betalen. Met een hoop financiële ellende tot gevolg.

 

De Stichting Leer Zelf Online, die ‘moeilijke dingen op een makkelijke manier’ uitlegt, vindt dat het de hoogste tijd is om het anders te doen. Via hun website steffi.nl kun je nu een sticker aanvragen waarmee je een veel te moeilijke overheidsbrief terug kunt sturen met de mededeling dat je er geen snars van begrijpt. Of ze je een nieuwe willen sturen, maar dan wel in begrijpelijke taal. Met de QR-code die op de sticker staat krijgt de ambtenaar meteen handige tips over hoe het beter kan.

 

Dus zonder eindeloos lange zinnen en zonder wollig taalgebruik, hoe moeilijk is het? De afgelopen weken zijn er al 5000 stickers besteld, dus het is wel duidelijk dat er iets moet veranderen. De post van de overheid hoeft echt niet leuker, maar als het nu eindelijk eens begrijpelijker wordt, dat zou wel heel fijn zijn.

 

Bron: AD.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit