Hé hé, koning Albert… Was dat nou zo moeilijk?

 

Er was eens een Belgische prins met een miserabel huwelijk die een affaire begon met een andere vrouw. Zijn minnares Sybille raakte zwanger maar hij ontkende er iets mee te maken hebben. 

 

Dit lijkt op het begin van een zielig sprookje, maar het is de harde realiteit voor het meisje dat uit deze affaire is geboren. Delphine Boël claimt al jaren dat Albert II haar biologische vader is, maar hij bleef stug ontkennen. Tot gisteren. Want gisteren is hij dan ein-de-lijk met de waarheid naar buiten gekomen. 

 

Nadat het Belgische hof de voormalige koning dwong om een dna-test af te staan, heeft hij toegegeven dat hij inderdaad de vader van Delphine is. In de verklaring van zijn advocaat staat ‘Zelfs als er juridische argumenten en bezwaren zijn om het feit te rechtvaardigen dat legaal vaderschap niet noodzakelijk een weerspiegeling is van biologisch vaderschap en dat de gevolgde procedure hem twijfelachtig lijkt, besloot koning Albert zich erbij neer te leggen en in eer en geweten een einde te maken aan deze pijnlijke procedure’. 

 

‘Koning Albert wil erop wijzen dat hij sinds de geboorte van mevrouw Delphine Boël niet betrokken was bij enige familie- sociale of educatieve beslissingen met betrekking tot mevrouw Delphine Boël, en dat hij altijd de link respecteerde die bestond tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader, Jacques Boël.’ 

 

Als ik dit zo lees blijft er maar een vraag door mijn hoofd spoken: waarom, waarom heb je Delphine hier zo lang op laten wachten? Waarom kwam je niet meteen met de waarheid? Het is toch te gênant voor woorden dat je geforceerd moest worden om een dna-test te ondergaan? Ieder kind verdient het om te weten wie zijn vader is. Of die nou van koninklijke bloede is of niet. 

 

Wat er nu gaat gebeuren met de erfenis van koning Albert, en of Delphine nu ook de titel ‘prinses’ gaat dragen is nog niet bekend. Ze is er vanaf het begin open over geweest dat ze dit deed voor erkenning en niet voor het geld. 

 

Ik vind het fantastisch dat Delphine zo lang heeft volgehouden en eindelijk de waarheid weet. En koning Albert, daar heb ik nog een vraag voor: was dat nou echt zo moeilijk?

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn