Hard niezen is eigenlijk gewoon aanstellerij

 

Vind jij het ook zo irritant, die mensen die kneiterhard niezen? Die ‘haaaaaaa-TSJOE’ doen en die eerste lettergreep dan zo lang mogelijk rekken.

 

 

Heel onnodig en best irritant, vaak. En dan vind je dat je er misschien niets over kan zeggen, want ja, sommige mensen niezen nou eenmaal gewoon hard. Die kunnen dat niet geruisloos. Nou… Da’s dus niet helemaal waar.

 

Daar zijn ze achtergekomen toen ze onderzoek deden onder doven en slechthorenden. En wat blijkt nou: zij niezen helemaal niet met hun stembanden. Niet met een ‘ha’ en ook niet met een ‘tsjoe’. Dat geeft dus aan dat de wél-horenden dit zichzelf hebben aangeleerd en men het dus volledig zelf in de hand heeft hoe hard-ie het laat zijn.

 

Maaarrr wat is er dan de reden achter? Dat gingen Amerikaanse onderzoekers eens onder de loep leggen. De uitslag is misschien een beetje voor de hand liggend, maar het is dus echt zo: hoe extraverter de persoon, hoe harder de nies. Kijk, dat is nog eens een tekst voor op een tegeltje. 

 

Dus hoe luider de persoon, hoe luider er wordt geniest. Grappig: er wordt ook vaker geniest door extraverte personen. Dus als je iemand zich gigantisch hoort ‘uitsloven’ met drie keer een keiharde ‘hatsjoe’ (en dan erna natuurlijk zeggen: ‘morgen mooi weer’), dan weet je: dat is een luidruchtig persoon.

 

Dan als laatste, ook best wel belangrijk: heeft het eigenlijk zin, dat we er geluid bij gebruiken? Nou… Nee. Nul. Nada. Totaal niet. Daarom: aanstellerij. Nu lekker met z’n allen lekker rustig en stilletjes niezen. Hou het bij jezelf.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer