Hallo, daar ben je toch opa & oma voor!

 

Nee, nou breekt mijn klomp hoor, je kunt wel overal alarm over slaan, ineens zijn alle opa’s en oma’s weer aan de beurt in een onderzoek. Ze doen het niet goed met hun kleinkinderen.)

 

Boterhammen met Nutella eten tot je niet meer kunt. Wat is er als kleinkind leuker dan bij opa en oma logeren? Precies. Dat je daar dingen mag en krijgt die je thuis niet in je hoofd hoeft te halen. Daar schotelt je moeder je iedere ochtend een bakje havermout met fruit en amandelmelk voor. Van oma krijg je áltijd chips met limonade als jullie samen naar Pippi Langkous kijken. Of een ijsje als jullie boodschappen gaan doen. Omdat het binnen zo gezellig, loop je er weleens de hele dag in je pyjama. En op de pannenkoeken die opa bakt, neem je poedersuiker én stroop.

 

Niks mis mee toch? Nou. Wetenschappers, je kent ze wel, die gasten die écht alles onderzoeken, hebben opzienbarend nieuws: veel grootouders hebben de neiging niet al te streng te zijn voor hun kleinkinderen. Integendeel: ze stoppen ze vol met lekkers en nemen het niet zo nauw met de regels. En wat blijkt? Dat is dus ronduit ongezond voor hun kleinkinderen, sterker nog: overgewicht kan het risico op kanker vergroten. Trek je schuldgevoel maar uit de kast zeg…

 

Drie vragen stelden de onderzoekers uit Glasgow in hun internationale studie: 1) wat geven opa en oma hun kleinkind te eten? 2) zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt 3) roken ze in het bijzijn van hun kleinkind?

 

Roken in de buurt van je kleinkinderen kán natuurlijk niet, we weten allemaal hoe slecht dat voor hun gezondheid is. Maar voor de rest? Wat een flauwekul! Opa en oma zijn er toch voor de verwennerij? Zolang je kinderen niet vrijwel elke dag bij ze op de bank zitten met hun iPad, een groot glas cola en een familiepak chocoladekruidnoten is er toch niks aan de hand?

 

Het wachten is op de SIRE-campagne ‘Geef jij wel genoeg om de gezondheid van je kleinkind?’

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl