Goudbruine misokip uit de oven

 

In dit recept komen het beste van het westen en het mooiste van het oosten samen.

 

 

 

Dit heb je nodig:

  • 1 grote witte Spaanse zoete ui
  • 1 winterwortel
  • flinke klont roomboter
  • 6 kippenbouten, liefst biologische
  • scheut witte wijn
  • 650 milliliter kippenbouillon of -fond
  • 3 eetlepel mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 eetlepel miso
  • 1 flinke klont roomboter
  • peper
  • zout

 

 

Zo maak je het:

Pel en snijd de ui in ringen. Schrap de wortel en snijd hem in schijven. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en bak hierin de kippenbouten rondom goudbruin. Voeg de uiringen en de witte wijn toe en laat dit op halfhoog vuur nog even mee sudderen tot de alcohol is verdampt. Haal de kippenbouten uit de pan en leg ze in een diepe braadslee. Gooi de jus niet weg.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de bouillon aan de kook en schenk hem over de kippenbouten tot ze onderstaan. Voeg de wortelschijfjes toe en dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet de braadslee 30 minuten in de oven.

 

Verwijder dan het aluminiumfolie en zet de braadslee opnieuw 30 minuten in de oven. De bedoeling is dat de kip goudbruin is en heel mals.

 

Zet de koekenpan met de jus weer op een matig vuur. Voeg de miso en mirin toe en roer tot alles in de jus is verwerkt. Schep de jus in een diepe mengkom en voeg een flinke klont koude boter toe. Pureer dit met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper en klaar is de heerlijke botersaus voor over de kippenbouten. Lekker bij verse aardappelpuree, botersla of met spruitjes.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav