Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en die van de gemeente ook…

Naast mijn huis staat een dode boom. Maar daar kom je nog niet zo makkelijk vanaf…

 

 

 

Naast mijn huis staat een dode boom. Het is een zielig gezicht want hij heeft al een tijdje geleden het loodje gelegd. Er hingen nog maar een paar blaadjes aan alsof ie wilde zeggen: ‘Ik geef het op.’ Nu zou je zeggen: haal m weg. Als ie omvalt dan dendert ie zo tegen je huis en daar is de gevel niet tegen opgewassen. Maar daar zit m nou juist het probleem: de boom staat op gemeentegrond en daar mag ik niet aankomen.

 

De gemeente houdt de bomen in de gaten. En wie ook maar een vinger naar een dode tak uitsteekt heeft meteen een Probleem. Met een hoofdletter. Dan wordt een ambtenaar van de gemeente boos en dan krijg ik een dwangsom. Want op gemeentegrond gelden regels. Die staan in het Bomenbesluit en dat kan ik inzien op internet. Maar dan moet je wel verrekte goed zoeken en ambtenarentaal begrijpen.

 

Dus wacht ik braaf tot er een meneer van de groenvoorziening langskomt. Dat is een meneer met verstand van zaken. Hij heeft een lijstje waar precies op staat welke boom of struik hij mag snoeien, en denk maar niet dat hij meer doet dan op het lijstje staat. Niet omdat hij dat niet wil, maar omdat ook hij anders een Probleem heeft. Want ook hij krijgt dan op zijn kop van de ambtenaar van de gemeente die over de bomen gaat.

 

De meneer van de groenvoorziening zegt dat hij er ook een beetje tureluurs van wordt maar hij moet nu eenmaal doen wat de ambtenaar zegt. En dat vindt hij ook verwarrend want het ene jaar moet hij de dode bomen wel kappen, maar het jaar erop mag hij dat niet want daar wonen de bijen en de vlinders. Hij weet het dus ook niet zo goed en knikt begrijpend als ik zeg dat ik het maar stom vind dat de gemeente het ene jaar wel kapt, maar het andere jaar weer vindt dat dat niet mag.

 

Voorlopig blijft de dode boom dus naast mijn huis staan en kan ik erop wachten dat ie omwaait bij een van de komende najaarsstormen, met alle gevolgen van dien. Dat mijn huis dan stuk gaat bijvoorbeeld, maar dat zal die ambtenaar een zorg zijn.

 

Even later hoor ik lawaai bij de buren. Schiet mij maar lek, naast hun huis wordt er wel driftig gezaagd en gesnoeid. Alsof daar geen bijen en vlinders willen wonen. En de dode boom die daar in het plantsoen stond, werd vorige zomer gekapt en vervangen door een nieuwe.

 

 

Ik snap het niet meer hoor. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en die van de gemeente ook…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit