Gewoon, alles
& minder

 

Janny: Voor mij geen superfoods. En ook geen supergezond, superhip, superslank of superdik, maar gewoon gewoon. Dát is volgens mij de nieuwe trend.

 

 

We ontkomen niet aan alle lijstjes over wat is in en wat is uit. Superlatieven zijn uit. Gelukkig. De trend van superfoods kunnen we ook achter ons laten. Je moet ze vooral blijven eten als je denkt dat ze je helpen, maar ik heb me er altijd tegen verzet. Onzin. De natuur heeft geen überfood gecreëerd, maar een fantastische mix van wat goed voor ons is en wij willen het maar niet zien. Geen supergezond, superhip, geen superslank of superdik, maar gewoon gewoon. Dat wordt de nieuwe trend.
 
En minder. Minder van alles. Iets in de trant van wie het klein niet eert… enz. We moeten onze porties beperken. Ons veel meer bewust zijn van wat we eten en het goede nieuws is dat we dus alles mogen eten. Het gaat alleen om de hoeveelheid. Van het een meer, van het ander minder. Dus meer groente en minder vlees.
 
Minder weggooien ook. Als we met zijn allen de komende eeuwen willen blijven eten moet ons eetpatroon veranderen, eerlijker verdeeld worden, evenwichtiger ook. Minder vlees en gevogelte, opletten met de vissen die we eten en simpelweg meer peulvruchten en groente. Gewoon meer kleur op je bord, want de natuur heeft er voor gezorgd dat in elk kleur groente en fruit weer andere voedingsstoffen zitten. Dus hoe meer je mixt, hoe zekerder je er van zult zijn dat je de goede dingen binnen krijgt. Geen kant-en-klaar, maar zelf de keuken in. Dan wéét je tenminste wat je binnenkrijgt.
 
Laat je niet verleiden door de gedachte dat de ene suiker beter is dan de ander. Eet ze alleen waar ze horen, in fruit (waardoor de vezels van het hele stuk fruit die suikers al minder erg maken), af en toe in een taartje (echt, het mag  best af en toe), neem gewoon muesli in plaats van granola, vermijd kant-en-klaarsoepen en -sauzen met suikers en alsjeblieft laat frisdrank, fruitdrinks en vruchtenyoghurt gewoon staan. In ijsthee zit vaak nog meer suiker dan in cola. En als je nog een vergelijking wilt: meer dan in een moorkop… Weet dus wat je eet. Ik ben niet tegen suikers, wel tegen verborgen suikers.
 
Is dit een saai verhaal? Geen idee. Ik probeer altijd overal het beste van te maken en ik hou van combineren. Dus ga ik dit keer mee in de New Yorkse hype van vorig jaar: De frosé: beetje ijs, beetje drank en beetje fruit ineen. Past helemaal in gewoon, alles & minder en weten wat je eet/drinkt toch? 
 
Laat de inhoud van een fles rosé  in minstens 6 uur in de diepvries stevig worden. Pureer 250 gram (zoete) aardbeien met een flinke scheut aardbeiensiroop en ongeveer 2 eetlepels citroensap. Doe de bevroren rosé in een blender, voeg de puree toe en blend tot een glad geheel. Schenk direct in 8 glazen en garneer met een aardbei. Kleine blender? Halveer de ingrediënten of maak in 2 etappes. 
 

Cheers!

 

BewarenBewaren

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

 

Sfeerbeeld: Style Juicer 

BewarenBewaren