Gelukkig zijn is een levensstijl

Saskia Geraerts

 

Het is niet zo dat je gelukkig wordt omdat je de dingen bereikt die je wenst. Je bereikt de dingen die je wenst omdat je gelukkig bent.

 

 

 

Het duurde even voordat ik dit concept snapte. Want ook ik ben, net als velen die in de westerse wereld zijn opgegroeid denk ik, gaan geloven in de consumptiemaatschappij. Steeds wordt ons verteld dat we de ultieme gelukzaligheid bereiken als we maar eenmaal …. En dan kun je op de puntjes alles invullen wat je wilt: als we er maar jong blijven uitzien terwijl we al in de tweede helft van ons leven zitten. Als we maar die auto kopen. Als we maar die droomreis maken. Als we maar die 10 kilo afvallen. Of als we maar die droombaan krijgen of die Grote Liefde vinden. 

 

Degenen die mijn columns al wat langer lezen, weten dat het mij in de afgelopen jaren nogal aan een hoop van die dingen heeft ontbroken. En natuurlijk is het dan moeilijk om je gelukkig te voelen. Sterker nog: het leven had mij zodanig bij de kladden dat ik me verschrikkelijk voelde en er waren zelfs momenten dat ik ernstig twijfelde of het licht dan toch echt wel zou komen aan het eind van die tunnel. 

 

Maar als psycholoog weet ik ook vanuit mijn vak dat de mensen die veerkrachtiger zijn uiteindelijk ook succesvoller zijn. Dus heb ik alles op alles gezet om te zorgen dat ik eerst gelukkig ging worden. Dat was mijn prioriteit. ‘Gelukkig zijn is een levensstijl’, leerde ik ooit van een van mijn opleiders. En ondanks het feit dat ik dat destijds nogal een boute uitspraak vond, moet ik inmiddels toegeven dat ik het wel met haar eens ben. 

 

Het vergt discipline en toewijding om het leven van de zonnige kant te zien. Maar in iedere dag zit wel iets positiefs. Zo sluit ik inmiddels al jaren mijn dag af met een dankbaarheidsoefening. Ik bedank dan het leven dat ik heb, de mensen om mij heen, Moeder Natuur, mijn lijf en ten slotte mijzelf. Zoals je een kind of een vriendin of geliefde zou toespreken. Gewoon jezelf aan het einde van de dag bevestigen in hoe goed je het doet en hoe dapper je vooruitkomt. Zelfs, of misschien wel juist, in de tijden dat het lijkt alsof dat niet zo is. 

 

Door zo’n dankbaarheidsoefening te doen, bekijk je gedurende de dag de dingen al met andere ogen. Je zet als het ware een waarderingsblik op. Dat is een heel andere manier van kijken dan te denken vanuit tekort of gedoe. En alleen daardoor verhoogt de kwaliteit van je leven al. Gelukkig zijn is dus denk ik echt een levensstijl, zoals mijn opleider zei. Het is een positieve houding ten opzichte van de dingen die gebeuren. Het is investeren in de dingen die jou gelukkig maken in plaats van je omgeving op één te zetten of doen wat van je verwacht wordt. Het is radicaal eerlijk zijn tegenover jezelf en jezelf het beste gunnen. Met liefdevolle ogen kijken naar de dingen. En weet je wat het rare is? Als je de keuze maakt voor geluk, ongeacht de omstandigheden, komt er ineens (meer) beweging in die omstandigheden. En voor je het weet zit je in de spiraal naar boven. 

 

 

Door: Saskia Geraerts