Dit is geen 1-aprilgrap

 

Ik wil er best eentje uithalen natuurlijk, want ik hou wel van een geintje. Maar dit is serious business. En ook nog lekkere business.

 

 

 

 

Ken je De Zilveren Lepel? Een giga-dik boek, wereldwijd beroemd als hét receptenboek op het gebied van de Italiaanse keuken. Nu is er een 345 pagina dikke chocolade-editie van De Zilveren Lepel met honderd (!) choco-recepten. Het chocolade-gevoel druipt er al aan de buitenkant van af. Met een beetje fantasie ruik je chocola. 

 

 

 

 

Het water loopt me pagina na pagina in de mond. Stickertjes plakken heeft geen zin. Dan heb ik er honderd nodig, want die meringue van chocola met rozijnen en rum, de tiramisu van chocolade, room en framboos, de truffeltaart met wasabi, de witte chocolademousse met hazelnoot, chocoladetoffees met fleur de sel, brownies met dulce de leche, yoghurtmuffins met chocola en gember, chocolade-perencrumble, tartelettes met witte chocola en mango, schwarzwalder cupcakes…

 

 

 

Ik blijf er maar in bladeren. Mjam…

 

 

 

Ik wil ze het liefst alle honderd proeven. Jij ook? Ik geef er alvast eentje als voorproefje: 

 

 

 

 

CHOCOLADETAART MET AARDBEIEN
Torta di cioccolato e fragole

Voor 8 personen heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 160 g 60% pure chocolade
  • 100 g boter
  • 30 g type ’00’ bloem of patentbloem gezeefd
  • Een snufje zout
  • 160 g fijne kristalsuiker
  • 250 g verse aardbeien
  • 2 el/20 g poedersuiker
  • Halve el/10 g acaciahoning

 

 

En verder:

  • Ronde springvorm van 20 cm
  • Bakpapier
  • Mengkommen
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Bain-marie of dubbele pan
  • Zeef
  • Siliconen spatel
  • Elektrische handmixer
  • Koelrooster
  • Staafmixer
  • Fijne zeef

 

Verhit de oven tot 160 graden celcius/gasovenstand 4 en bekleed de springvorm met bakpapier.

 

Scheid de eieren en doe het eiwit in een schone, vetvrije mengkom. Hak de chocola fijn, snijd de boter in kleine blokjes en smelt ze samen in een bain-marie of dubbele pan. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen, doe de eidooiers, gezeefde bloem, een snufje zout en de fijne kristalsuiker erbij en meng ze met een siliconen spatel. Klop het eiwit met een elektrische handmixer tot er zachte punten op blijven staan en spatel het in porties door het beslag.

 

Vul de springvorm met het beslag en bak de cake 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal hem eruit, laat hem 10 minuten in de vorm staan en leg hem dan op een koelrooster om volledig af te koelen. Hol het midden van de cake vanaf 3 cm van de rand en tot 2 cm van de bodem uit,  en zet de cake die je eruit gehaald hebt even opzij. 

 

Was en verwijder de kroontjes van 100 g van de aardbeien, doe ze met de helft van de poedersuiker en 2 eetlepels water in een kom en mix er met een staafmixer een saus van. 

 

Hak de uitgelepelde stukjes cake fijn, roer ze door de aardbeiensaus zodat ze de saus opzuigen, schep ze terug in de uitgeholde cake en druk ze aan met een lepel. Bestuif de taart met de resterende poedersuiker.

 

Was de resterende aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd de vruchtjes doormidden, besprenkel ze met honing en leg ze vlak voor het serveren op de taart. 

 

TIP:

Het is belangrijk dat je de aardbeien goed wast en met keukenpapier droogdept voordat je de kroontjes verwijdert. Daarmee voorkom je dat het vruchtvlees in contact komt met water, wat ten koste gaat van de smaak.

 

Buon appetito!

 

Behalve al die verrukkelijkheden heeft dit boek ook nog eens stap voor stap gefotografeerde basistechnieken en eindeloos veel informatie. Dus dat wordt ook lekker lezen en dingen leren. Genieten met een grote G.

 

En! Dan komt nu de paasverrassing

 

Pompiedompiedom. Ik mag zo’n prachtig dik boek verloten. En echt, serieus, dit is geen 1-aprilgrap. Choco-fan? Doe mee! Reageer onder dit artikel op Facebook en hou goed in de gaten of je de gelukkige bent. De winnaar maak ik volgende week maandag op Facebook bekend.

 

Succes en een fijne tweede paasdag verder. Vergeet niet alle choco-eitjes op te eten.

 

Liefs van Franska 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska