Geef mij maar Amsterdam

 

Geef mij maar Amsterdaahaammm, dat is mooier dan… Elke stad in de wereld. Ja sorry, ik had hier ook een hele lange inleiding voor kunnen opschrijven, met een grande finale en dan de uiteindelijke winnaar bekend maken, maar m’n enthousiasme heeft het gewonnen.

 

 

Want ja: ik woon in Amsterdam. En dat blijkt dus de allerbeste stad van de wereld te zijn om in te wonen. Kijk, dat wist ik natuurlijk al lang (I knew it before it was cool, zou je kunnen zeggen), maar nu is er daadwerkelijk een onderzoek naar gedaan en kan ik het met feiten onderbouwen.

 

Dat is leuk, hè? En die feitjes, die gaan dus over gezondheid, levensverwachting, voedselpatronen, luchtvervuiling en natuurlijk geluk. Lenstore heeft aan de hand van die factoren onderzocht in welke wereldstad je het beste kan wonen. Ja, je leest het goed: als je zelf in een klein dorpje woont en er heilig van overtuigd bent dat het daar beter is kan dat, want dorpen zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

 

De uiteindelijke top 11 is bekend gemaakt, en ze vertellen er ook bij wat de levensverwachting per stad is én welk cijfer de bevolking hun gelukslevel geeft. Daarnaast telde trouwens ook mee hoeveel zonuren een stad heeft en hoe duur bijvoorbeeld een sportschoolabonnement is. Waarschijnlijk hebben ze niet meegerekend hoe hoog de huren en vraagprijzen van de huizen zijn, want ik gók zomaar dat Amsterdam dan wat lager was uitgevallen… Maar goed, zie hier: de uiteindelijke toppers.

 

1. Amsterdam (levensverwachting: 81,2 — happiness level: 7,44)
2. Sydney (levensverwachting: 82,1 — happiness level: 7,22)
3. Wenen (levensverwachting: 81 — happiness level: 7,29)
4. Stockholm (levensverwachting: 81,8 — happiness level: 7,35)
5. Kopenhangen (levensverwachting: 79,8 — happiness level: 7,64)
6. Helsinki (levensverwachting: 80,4 — happiness level: 7,8)
7. Fukuoka (levensverwachting: 83,2 — happiness level: 5,87)
8. Berlijn (levensverwachting: 80,6 — happiness level; 7,07)
9. Barcelona (levensverwachting: 82,2 — happiness level: 6,40)
10. Vancouver (levensverwachting: 81,7 — happiness level: 7,23)
11. Melbourne (levensverwachting: 82,1 — happiness level: 7,22)

 

Nog wat leuke weetjes: Londen is een no go, die staat namelijk op nummer zeven van de meest ongezonde steden ter wereld. Aiii. Je hebt er de minste zonuren (maar 1,633 — HOE DAN) en de langste werkweken (41,8 uren per week). En mocht je willen verkassen naar Amerika, schrap New York en Washington dan ook maar van je lijstje — die staan namelijk in de top vijf van meest ongezonde steden in de VS.

 

Heb je nou nooit zin om te werken, ga dan voor Kopenhangen of Berlijn: zij hebben de kortste werkweken van alle steden.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer