Frits Wester is weer nuchter

 

Daar zat hij dan, gisteravond bij Jinek aan tafel. Ik vond het eigenlijk heel stoer dat Frits Wester voor het oog van heel Nederland zijn verhaal durfde te doen.

 

 

Zou hij voordat de uitzending begon in de zenuwen hebben gezeten? Naar een borrel hebben gesnakt? Dat dacht ik toen ik Frits Wester gisteravond bij Eva Jinek aan tafel hoorde vertellen over zijn alcoholverslaving.
 
En ik vond het ook heel stoer. Want hij hoefde er niet over te praten hè. Tenslotte is het een persoonlijk verhaal van Frits en hoeft hij aan het grote publiek geen verantwoording af te leggen.
 
Hij gaf een prachtig voorbeeld: ‘Een alcoholist is geen oude man met een lange baard onder een brug. Maar het is je broer, je collega, je zwager. Er zijn zoveel mensen die ondanks deze problemen blijven functioneren.’
 
Dat vond ik wel een goeie. Want ook een succesvol politiek verslaggever, die geen problemen had in zijn leven, werd alcoholist. Op een gegeven moment kon hij niet meer zonder alcohol. Dronk het als limonade. Maar toen hij afgelopen september hakkelend op de Nederlandse televisie verscheen, moest Frits erkennen dat hij toch echt wel een probleem had, waarna hij zich liet behandelen in een Zuid-Afrikaanse verslavingskliniek.
 
Hij zat er fris en fruitig bij gisteravond. Twintig kilo lichter. En waarschijnlijk ook zonder die zware last die een verslaving met zich meebrengt. Van het moeten drinken, en wel NU. Frits is realistisch in zijn antwoord op de vraag of hij nooit meer alcohol zal drinken. ‘De intentie is er wel. Ik zal waarschijnlijk altijd wel een alcoholist blijven, maar wél een nuchtere alcoholist.’

Chapeau!

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit