Als er maar een venster­bank is

 

Frits weet precies hoe je een ouwe zeur in het vliegtuig kunt vermijden. En wat je moet lezen op vakantie. Kortom: handige vakantietips van onze redactiekat.

 

Vakantietips, ja, ook nog gezéllige vakantietips, wie zit er momenteel niet op te wachten? Nou, ikzelf, want ik moet binnenkort naar de dierenboerderij. De hel op aarde, maar goed, ik heb dat geloof ik al eerder duidelijk gemaakt, dat dit de hel op aarde is. Niet aan denken, Frits, denk ik almaar. En je weet hoe dat werkt hè: dan denk je er juist aan. Maar goed, vakantietips, daar hadden we het over, gezellig en ook nog praktisch.

 

1. Vermijd die lange wachtrijen op Schiphol.

Dat kan heel eenvoudig door voortaan een privévliegtuig te gebruiken. En dan kom je ook niet naast een ouwe zeur (v/m) te zitten die maar door blijft ratelen over haar of zijn kleinkinderen of, helemaal erg, die vakantie van vorig jaar (‘En toen gingen we naar de Dordogne, ken je dat? De Dordogne, mooi hoor, vooral die natuur daar. Heel anders dan hier. En die dorpjes, zo echt Frans nog, die heb je in Nederland niet…’). Je hebt al een privévliegtuig voor 435.000 euro.

 

2. Neem je kat mee op vakantie!

Ja, ik weet het, en jullie vast ook: wij katten zijn van nature niet bepaald gezellig gezelschap. En vreemd eten, alsjeblieft niet zeg. Sowieso, een andere cultuur, daar schrikken wij van, want van nature zijn wij gek op vastigheid. En van warm weer zijn wij ook geen liefhebbers. En ook in het buitenland hebben wij een vensterbank nodig om naar buiten te staren en op een camping bijvoorbeeld heb je niet zo gek veel vensterbanken en dan worden we érg chagrijnig, ja, énorm chagrijnig. Maar verder is het toch een verrijking, je kat meenemen op vakantie.

 

3. Neem iets te lezen mee.

Want dan kom je wijzer terug van vakantie. Bijvoorbeeld Het grote kattenboek of Het complete poezenboek of De beste kattengedichten of De ultieme poezenencyclopedie of Het grote muizenkookboek: 92 klassieke recepten voor uw poes of Heldenpoezen door de eeuwen heen.

 

4. En: neem je eten mee!

Het is bekend: geen betere keuken dan de Nederlandse keuken. Dan is het bijvoorbeeld in Italië en Frankrijk maar behelpen. Dan krijg je ineens penne con pasta pesto carciofi e noci of chic-issimes de dinde aux noisettes voorgeschoteld en dan vraag je je toch woedend af: waar zijn de aardappels, de sperzieboontjes en de gehaktbal met jus?

 

Vanaf een jaar of vijf kun je kinderen thuis laten, maar zorg wel dat er eten is

 

5. Laat je kinderen thuis.

Kinderen zijn normaal al erg vervelend maar met vakantie zijn ze extra vervelend. Ze willen naar het strand, naar het zwembad, naar het pretpark, het houdt maar niet op met willen, en dan schrikken ze ook nog als die Franse ober een bordje escargots op tafel zet, want dat zijn kinderen ook: culinaire onbenullen. En ze kunnen in het Louvre nog geen Caravaggio van een Da Vinci onderscheiden, de cultuurbarbaartjes.

Vanaf een jaar of vijf kun je kinderen thuis laten, maar zorg wel dat er eten is en, optioneel, een iPad. Eveneens optioneel: een keertje bellen of alles oké is thuis.

 

PS: Nooit maar dan ook nooit doen: je kinderen én de kat samen thuis laten.