Franska’s sinterklaastip 1

Ik ben officieel benoemd tot Chef Sinterklaas op de Franska.nl-redactie. En daarom ga ik er de komende dagen voor zorgen dat je je dagelijkse dosis aan gezelligheid, sfeer en pepernoten binnenkrijgt. Vandaag begin ik met mijn ultieme tips om je huis sfeervol in te richten voor mijn favoriete feest.

 

‘Nog zes nachtjes slapen en dan is het zover.’ Zo lag ik vroeger als klein kind in mijn bed af te tellen tot de grote dag: pakjesavond. Dat de Sint al in het land was en ik zo nu en dan mijn laarsje onder de openhaard mocht schuiven, dat was al fantastisch, maar 5 december was toch wel het absolute hoogtepunt van mijn jaar. In mijn paarse pietenpakje was ik vanaf een uur of acht ’s ochtends al door de huiskamer aan het huppelen. Zodra de klok het middaguur aantikte, rende ik de straat over en belde aan bij mijn beste vriendinnetje. En jawel, zoals elk jaar werd de deur opengedaan door een oranje pietenpakje. Jut en Jul spendeerden verwachtingsvol de middag samen tot het moment dat de twee families bijeenkwamen. De avond kon beginnen. Volgepropt met pepernoten en speculaaspoppen wachtten we gespannen af op het welbekende geluid. En daar was het, de rumoerigheid werd vervangen door hard gebonk. Vijf kleine koters sprongen op van de bank en renden vliegensvlug naar de voordeur. Daar stond ie: de zak van Sinterklaas.

 

Vandaag de dag ziet 5 december er nog ongeveer hetzelfde uit bij de familie Binnerts. Die kleine koters zijn natuurlijk niet meer zo klein, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Met nog één kleine koter in ons midden is de spanning en het enthousiasme nog steeds aanwezig.

 

Door de jaren heen heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd om pakjesavond zo geslaagd mogelijk te maken. Tradities blijven, maar er is niks mis met wat nieuws uitproberen, toch? En omdat ik zo’n Sinterklaas-fan ben hebben ze mij op de redactie verkozen tot Chef Sinterklaas, en mag ik elke dag één van mijn ultieme tips met jullie delen. We starten vandaag met een aftelling naar de grote dag. Dus houd de site elke dag goed in de gaten. Mijn tips wil je echt niet missen, geloof me maar.

 

We trappen af met de versiering. Want het is wel zo gezellig om de boel een beetje sfeervol aan te kleden. Maar wat kan je hiervoor allemaal inzetten?

 

Maak het gezellig met lampjes en kaarsjes. Niets zo ongezellig als een tl-lamp die de hele ruimte verlicht. En knapper wordt trouwens ook niemand ervan. Daarentegen doet een lampjesslinger die je op kan hangen het altijd goed. Ja die je ook in je kerstboom kan hangen, heb je die ook alvast van de zolder geplukt en uit de knoop. Je hebt ze verder in allerlei soorten en maten, dus keuze genoeg.

 

Ben jij gezegend met een openhaard in je huis? Niks is zo knus als het vuurtje aan tijdens de feestdagen, vind ik. En het is ook gelijk lekker warm tijdens deze koude winter. Dus verzamel alvast wat hout zou ik zeggen.

 

Verder kan je gebruik maken van feestelijke slingers en ballonnen. Ik ken niemand die daar niet vrolijk van wordt. Als je er volledig voor wil gaan, heb je ze natuurlijk ook in Sint&Piet-thema, maar die verjaardagslingers die al jaren boven in de kast liggen, geven natuurlijk ook sfeer. En dat is ook weer wat goedkoper.

 

Wat ook leuk is, als je een beetje creatief bent, is zelf met een raamstift tekeningen maken op de ramen. Deze stift zou je ook kunnen gebruiken op lege, glazen potjes om daar vervolgens kaarsjes in te doen.

 

De zak van Sinterklaas is een leuk item om de Sinterklaasuitstraling nog meer aan te zetten. Ook kan je hier je cadeautjes mooi in bewaren. Het is ook een leuk extraatje voor als er kinderen van de partij zijn. Zodra de cadeautjes uit de zak waren, strompelde ik namelijk als klein kind zaklopend door de woonkamer. Kinderen zijn er nog dagen zoet mee.

 

Tijdens de dagen voor sinterklaas, kan je een eigen advent-kalender in elkaar flansen. Elke dag is een hokje met een leuke zelfverzonnen verrassing erin. Vind je het te kort duren voor 5 december? Dan kan je hem ook langer doortrekken tot bijvoorbeeld kerst. Laat iemand anders de cadeautjes erin verstoppen zodat jij niet weet op welke dag je welk cadeautje krijgt.

 

Verder kan je nog denken aan gezellige Sint-servetjes voor onder je banketstaaf.

 

Genoeg om de hele reutemeteut gezellig aan te kleden lijkt mij, toch? Nog meer versiertips voor een goede sinterklaasavond zijn natuurlijk altijd welkom.

 

Nog 6 nachtjes slapen!

 

Kijk hieronder voor wat inspiratie:

Shopping sinterklaas artikelen

1. Sinterklaas en piet wens slinger, €2,19 Feestartikelen4u 2. Kaarsjes Sinterklaas, €6,95 Van Kootje 3. Jute zak Sinterklaas, €2,95 Jute Zakken Shop 4. Sinterklaas Slinger, €1,95 Party Winkel 5. Partyverlichting, €19,99, Bol.com 6. 5 ouderwetse gloeilampen €9,- Bol.com 7. Hangdecoratie Cadeautjes €2,99 Feestartikelen4u 8. Ballonnen Sinterklaas en Piet, €2,59 Feestartikelen4u 9. Servetten Sint & Piet, €7,50 Party Deco

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts