Oké dan… komt-ie!

 

Ik schreef laatst over mijn favoriete ijssmaak. En dat betekent wat hoor, ijs en ik. Ik ben namelijk helemaal niet zo van ijs. Mij veel te koud. Maar als ik erachter kom dat ze gelato alla liquirizia (drop-ijs) hebben, MOET ik er eentje hebben. Minstens twee bolletjes. Schijnt dat je het in Nederland ook kunt krijgen. Nog wel in Amsterdam (Pisa IJs, Scheldeplein 22), waar ik heel vaak kom voor franska.nl. Ik ga er zo snel mogelijk op af. Als je er eerder bent dan ik, geef dan even door hoe-ie is, s.v.p. Al is thuis maken ook altijd nog een optie. Daarom het recept dus maar even:

 

Gelato alla liquirizia (dropijs)

 

Dit heb je nodig:

  • 100 g liquirizia purissima a tronchetti (van die harde dropstukjes die je in Italië overal kunt krijgen. Hier ook wel af en toe te krijgen in blikjes. Eventueel online bestellen.
  • 3 dl melk
  • 3,5 dl slagroom
  • 150 g suiker

 
Zo maak je het:

De liquirizia (drop) helemaal tot poeder vijzelen, stampen of malen. In een pannetje doen, met de melk en suiker erbij.

Op een laag vuurtje op laten lossen onder voortdurend roeren, tot de drop helemaal opgelost is. PAS OP! Niet laten koken!

Daarna dit mengsel af laten koelen.

De slagroom stijf kloppen en goed door het mengsel roeren.

Dan gaat het in een bakje in de vriezer, of (als je die hebt) gebruik je vanaf dit punt een ijsmachine.

Elke 45 minuten omroeren, want het ijs mag niet kristalliseren. Na een uur of zes is het klaar om geserveerd te worden.

 

Buon Appetito!

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.