Is het hier gezellig genoeg?

 

 

Bekend verschijnsel? Ik kom thuis van vakantie en denk: wat is die vloer raar. En die gordijnen? En wat een kaal wandje is dat daar eigenlijk. En moet dat echt? Zo’n kast vol boeken die ik allang gelezen heb middenin in de woonkamer? Voor wie doe ik dat eigenlijk? Om te laten zien dat ik ‘belezen’ ben?

 

Hop! De bezem erdoor

 

Ineens kijk je door andere ogen naar je eigen huis. Omdat je huis héél even weer nieuw voor je voelt. Goed moment om snel geestelijk te emigreren en te wachten tot het vanzelf over gaat. Of heel snel besluiten om er iets aan te doen en meteen te bedenken wat je dan wilt. En ook gelijk opschrijven. Als een soort van plan.

 

Goeie tip hè? Heb ik allebei nog nooit gedaan. Ga elke keer gewoon weer wennen. Gaat vanzelf. Maar toch… het kan gezelliger. Altijd. Al zit gezelligheid ook heel erg tussen je oren. In het aller-kaalste cafeetje kun je het vaak nog veel gezelliger hebben dan in het prachtigst gedecoreerde huis. En ik kan het weten, want ik heb al heel veel cafeetjes en prachtige huizen gezien.

 

Maar toch ga ik er misschien echt een keer iets aan doen. Ik ga nu, en wel hier ter plekke, een to-do-list maken. Elk weekend een dingetje. Moet toch lukken?

 

 

1

Eindelijk al die leuke foto’s ophangen en de fotowand dus afmaken. Ooit aan begonnen en nooit verder gekomen.

 

2

Oh ja, eerst die wand erachter een verfje geven. Daar was ik toen ook blijven steken. Nummer 1 en 2 van de to-do-list omkeren dus.

 

3

Al die leuke plaids, die opgerold in een kastje liggen, eens een keer gebruiken. Draperen geblazen. Ik heb ze niet voor niets.

 

4

Nieuw lampje naast het logeerbed, ziet er niet uit, is stuk ook.

 

5

Verse oranje lampionnetjes-takken op de schoorsteen en de kroonluchter. Ze liggen verdorie al een ruim een maand te wachten.

 

6

Dat kastje in de wc een likje verf geven. Die verf staat al jaren klaar. Of zou-ie al uitgedroogd zijn?

 

7

Uh… laat ik stoppen. Zo meteen is het weer voorjaar. Ik laat de rest lekker zitten tot volgend jaar oktober. Want dan wordt het vanzelf weer herfst. Wedden?

 

PS

Ik heb een echte openhaard-muziek-playlist klaargezet op Radio Franska. Gewoon even op het dansende vrouwtje of op het radiootje klikken, kopje thee of koffie erbij en relaxen.

En vergeet je niet te stemmen op de Franska Top 100? Kan hier!

 

 

Door Franska

Fotografie: Lindsey Ocker