Geheim vakantiehuis

 

Doordat ik bij een Fins bedrijf werkte (waar Libelle bij hoort), kwam ik zo af en toe in Finland voor een vergadering of andere officiële gelegenheid. Met een van mijn collega’s daar ben ik heel goed bevriend geraakt. Zij zorgde ervoor dat we in contact kwamen met iemand die een heel mooi huis heeft. Aan een meer. Helemaal ‘in the middle of nowhere’. Haar ouderlijk zomerhuis. Met alle meubels en alle sfeer er nog in en omheen die daar in de fifties ook was. Uniek. En geheim. Op een plek die je nooit vindt, als je het niet weet.

 

Zo fantastisch, dat wij er elke zomer minstens een week naartoe willen. Een compleet eigen baai, waar je niemand ziet. Ja, af en toe een bootje in de verte. Wel kraanvogels, kuifeenden, trompetzwanen en die kuikka’s met hun rare geluiden.

 

Het huis heeft geen warm water, geen douche, geen wc, maar een hutje in het bos. Wel een lange steiger het meer in, want het meer is namelijk je badkamer. Oh ja, en drie minuten lopen verderop aan dezelfde baai staat je eigen sauna-huis. Onderweg pluk je bosbessen en cantharellen. De sauna heeft natuurlijk ook een eigen steiger het meer in. Er is ook nog een extra logeerhuisje bij met een tweepersoonsbed. Voor als je niet alleen zou durven.

 

Op een kwartier rijden is een stadje met elke dag de boerenmarkt. Waar je de aller-, allerlekkerste aardbeien van de wereld koopt. Die heten polka’s. En verse erwtjes. Korenbloemen, nieuwe aardappeltjes, bessen etc. En ja. Er zijn muggen. Maar heel eerlijk, wij hebben er geen last van. Daar heb je gewoon spullen tegen.

 


 
Je zit dus zomaar ineens in de vijftiger jaren midden in het Finse merengebied. Laatst had ik het er met de eigenares over, dat het zonde is, dat er bijna nooit iemand komt. Dat het gewoon de hele zomer verder leeg staat. Ze was het met me eens en zei: als je heel leuke mensen weet te vinden, die van zoiets als dit houden en er heel respectvol mee om kunnen gaan… dan mag je het verklappen. Dus. Bij deze. Vanaf 24 juli is het zelfs nog helemaal vrij. Als je wilt, neem dan even contact met me op. Dan breng ik je weer in contact met de eigenares. En als je gaat, stuur ik je nog wat mooie foto’s.

Franska@franska.nl

 

 

O ja! Ook gezellig, er staat weer een nieuwe playlist op radiofranska. Veel plezier!

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.