Foutje, moet kunnen

 

 

Die anderhalvemetermaatschappij is lastig, maar héél belangrijk. Dat is ons meerdere malen goed in de oren geknoopt.

 

 

 

Hoe vervelend dan ook, die anderhalve meter, daar komen we voorlopig niet vanaf. En het is heel belangrijk dat we ons er écht aan houden, want er werd al gedreigd met nieuwe maatregelen. Als wij als Nederlanders niet meer onze best zouden gaan doen, kon het zo zijn dat we stappen terug zouden moeten doen. Nog niet zo lang geleden werden er flinke boetes uitgedeeld als je je niet aan die anderhalve meter hield. Hoe groot is de kans dat je die boete zou ontlopen met een ‘foutje, moet kunnen’?

 

Dat was wat Gerdi Verbeet zei over de bruiloft van minister Grapperhaus. Ja, dezelfde minister die ons keer op keer streng toesprak dat we moesten volhouden. Alert blijven. Maar vooral: afstand houden. Diezelfde minister stapte in het huwelijksbootje en vierde dit met vrienden en familie. En als minister van Justitie en Veiligheid geef je wel het goede voorbeeld, toch?

 

Nou, allesbehalve. Foto’s op internet liegen er niet om: dit was gewoon een bijeenkomst waar iedereen lekker knus op elkaar stond. Waarschijnlijk heel gezellig hoor en mijn felicitaties aan het nieuwe stel, maar wat mij betreft is er weinig over van de geloofwaardigheid van minister Grapperhaus. Een excuus kan dan wel gemaakt worden, maar in mijn optiek valt dat vooral in de categorie ‘you’re only sorry you got caught’. De bruiloft was vorige week, als je er oprecht mee in je maag zit dat je de maatregelen hebt geschonden dan onderneem je toch eerder actie? Niet pas wanneer je viral gaat op Twitter en niets anders kan.

 

En dat Gerdi Verbeet dan aan tafel bij Op1 verkondigt dat ‘één fout moet kunnen’. Toegegeven, ze uitte terechte kritiek op Grapperhaus maar ik val een beetje over dat een fout moet kunnen. Ik vind namelijk ook dat een fout moet kunnen, maar kon dat ook bij de mensen die een boete kregen vanwege geen anderhalve meter afstand? Die daardoor een strafblad zouden krijgen?

 

En geldt dat ook voor de horecagelegenheden die, met deze nieuwe maatregelen, meteen dicht moeten na één fout? Want dat ‘moet kunnen’, toch? Of is een excuus op Twitter gooien dan ook genoeg, en maar hopen op de vergevingsgezindheid van de mensen?

 

Begrijp me niet verkeerd, ik vind zelf ook dat een fout moet kunnen. Oók in deze situatie. Maar het meten met twee maten stoot me tegen het zere been. In zijn (voorbeeld)functie een huwelijk laten doorgaan en met een excuus komen als je door de mand valt? En dan verwachten (of vooral hopen) dat met dat excuus de kous af is? Als dat voor hem zo gaat, mag dat voor de rest ook op die manier. Maar of we dan ooit van het virus afkomen…

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer