Foei Pieter Jan (Hagens)!

 

Heb je dat nou echt nodig?

 

 

Ze kunnen er wat van, sommige journalisten. Suggestieve vragen, kort door de bocht conclusies, kromme interpretaties en stemmingmakerij. Afgelopen maandag maakte Pieter Jan Hagens er wat dat betreft een potje van jewelste van tijdens een speciale uitzending van Een Vandaag die hij presenteerde. De uitzending stond in het teken van ‘hét politieke moment van 2021’. Waar het op neerkomt? Alles, nou ja bijna alles, wat in het voorbije jaar met politiek te maken had is verweven met Pieter Omtzigt. Niet verwonderlijk dus dat het ‘functie elders’-gestuntel werd gekozen tot hét moment en dat de ‘pitbull uit Twente’ van harte was uitgenodigd in de studio voor een interview. Altijd een feest om hem te zien en horen. Het is zijn eerste grote televisie-interview sinds hij weer aan het werk ging.

 

Omtzigt kreeg het, als de spil in een bizar politiek jaar, voor elkaar om politiek Den Haag volledig te ontregelen en daarover komt hij vertellen. Rustig als altijd loopt hij 2021 – het was ‘een nare situatie’ en een ‘lastige periode’ – nog eens door om daarna vooruit te blikken op een nieuw kabinet. Het benieuwt Pieter Jan vooral of een nieuwe regering het tot die veelbesproken nieuwe bestuurscultuur zal brengen. Pieter twijfelt eraan en ziet het voorlopig nog niet gebeuren dat politici transparanter zullen zijn en problemen zullen erkennen als die zich voordoen – in plaats van ze te verbloemen of overschreeuwen. In de cultuur van nu gebeurt er te veel achter de schermen en die cultuur is aardig ingesleten.

 

‘Uw partij, het CDA, heeft de afgelopen pakweg 25 jaar onafgebroken in de regering gezeten,’ zegt Pieter Jan. ‘En sinds 2003 was u van de partij in Den Haag.’ Wat Pieter Jan bedoelt is dat Pieter medeplichtig is. En inderdaad geeft Pieter toe dat hij sommige dingen achteraf echt wel anders zou hebben aangepakt.

 

Pieter Jan: ‘Uzelf heeft dus ook gefaald in dat opzicht, zegt u eigenlijk.’

 

Pieter: ‘Als ik zeg dat ik bepaalde dingen anders gedaan zou hebben met de kennis van nu, komt u als journalist met het woord ‘gefaald’ wat ik niet in de mond heb gehad.’

 

Pieter Jan: ‘Misschien is het niet zo erg om het inzicht te hebben dat je hebt gefaald.’

 

Nee Pieter Jan! Pieter heeft het woord ‘falen’ niet gebruikt. Wat hij wél nog zei, en waar jij dan weer níet op inging, is dat ook de journalistiek onderdeel is van de huidige bestuurscultuur. En dat die nieuwe bestuurscultuur er nooit komt als woorden verdraaid worden.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans