Echt waar: je hebt die love handles te danken aan je zus

Hartstikke leuk dat ik twee zussen heb, maar ze zijn niet al te goed voor mijn love handles, blijkt uit onderzoek.

 

 

 

Als je een zus hebt, heb je namelijk meer kans op een love handle hier en daar. En dan met name als je een jonger zusje hebt. En die heb ik dus óók… Uit onderzoek blijkt dat oudere zussen 29 procent meer kans hebben op een kilootje meer dan hun jongere zusjes. Het is geen grap dus, het is serieus. Er deden maar liefst 13.000 zussen aan dit onderzoek mee, dus deze Zweedse wetenschappers weten waar ze het over hebben.

 

Zeg sis, we need to talk. Maar het is allemaal wetenschappelijk te onderbouwen. Het heeft alles te maken met biologie. Er gebeurt al een boel in de zwangerschap van de moeder bij het eerste kind. Zo stelt een professor aan het Liggins instituut op de Universiteit van Auckland dat het te maken kan hebben met de bloedvaten die voedingsstoffen naar de eerste foetus van de moeder leiden. Bij een eerste zwangerschap zijn die bloedvaten dunner, waardoor de foetus minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor is er weer een groter risico dat een jong kind – als het eenmaal geboren is – meer vetten opslaat, omdat het gelijk in de overlevingsmodus gaat. Dat zorgt er op latere leeftijd voor dat insuline bij eerste kinderen minder werkend is en de stofwisseling wat langzamer gaat. Ook zullen zij meer cravings blijven hebben door hun prille begin.

 

Daarnaast is er nog een simpelere verklaring: moedershebben bij het eerste kind alle tijd om deze uitgebreid te voeden. Het kind krijgt gewoon meer dan alle anderen die daarna komen en wordt daardoor net ietsje zwaarder.

 

Let wel: de onderzoekers hebben alleen naar zussen gekeken. Of het ook voor broers geldt is nog niet duidelijk. Dus bedank je liefste zus van een paar jaar jongermaar. Jij de rondingen, zij de platte buik. Het zit gewoon in de genen en bij jou is er weer net wat meer om van te houden.

 

Bron: Oxford Academic

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com