Florence heeft een welkom groen stadspark erbij op prachtige locatie

 

Ons leuke nieuwe zusje Italiamo kent La dolce vita als geen ander. Natuurlijk willen wij haar beste tips voor het fijnste wat Italië ons te bieden heeft graag met je delen. Deze keer: Florence heeft een welkom groen stadspark erbij op prachtige locatie.

 

 

Het plein zelf uiteraard, wat ongeveer de enige plek is waar het níet storend is dat er zich hordes toeristen verzamelen omdat het uitzicht er hoe dan ook de show steelt. Maar ook om het panoramaterras heen is het heerlijk. Het is een van de weinige locaties in het centrum waar groen de boventoon voert. Zeker met de opening van de nieuwste openbare tuin van Florence.

 
Camping in de stad

Zolang ik mij kan heugen speelt mijn ‘leven in Florence’ zich grofweg af tussen Piazza Santa Croce en Piazzale Michelangelo. Als wij vroeger bij mijn tante op het plein verbleven, boekten vrienden van mijn ouders altijd een camping precies tussen ons en Piazzale Michelango in. Bijzonder vond ik dat, een camping middenin de stad, en dat op zo’n indrukwekkende plek. En niet meer van deze tijd, want de tenten zijn er al lange tijd geleden opgedoekt. Bijna tien jaar lang was de voormalige camping een groen stuk niemandsland, waar ik de afgelopen jaren altijd mijmerend over uitkeek als ik vanuit mijn zomerverblijf naar het plein was gejogd in de vroege ochtend. Tot nu, want het stukje land is weer in gebruik. Dit keer niet bedoeld voor enkel toeristen, maar juist ook voor de Florentijn.

 

De tuinen rondom Piazzale Michelango

Een naam heeft-ie nog niet, maar de intentie was er ooit om het park Parco Mario Luzi te noemen en rondom de opening werd Parco della Pace genoemd – allebei namen rondom vrede. Je vindt de nieuwe openbare tuin aan de rechterkant van Piazzale Michelango, als je erop staat, naast de Giardino dell’Iris die alleen in de korte bloeitijd open is. En al is Florence nogal niet-groen, bevindt zich in de buurt ook de mooie Giardino delle Rose met al even prachtig uitzicht en is de kronkelende autoweg naar het panoramaterras een verademing door de hoge pijnbomen die eroverheen groeien, en de grote heggen die de villa’s van de weg scheiden. Kortom: wil je even ontsnappen aan de drukte en de drukkende hitte van de stad, dan moet je hier zijn.

 

Parco della Pace Mario Luzi

Nu de herontwikkeling door Studio Bellesi Giuntoli en de milieudienst van de stad is afgerond, is de tuin open voor publiek. De oude wandelpaden tussen de 700 olijfbomen door zijn er nog, maar zijn verbeterd, er is nieuwe verlichting aangelegd en geïnvesteerd in veiligheid. Ook zijn er nieuwe picknickplaatsen, een street art gallery, voetbalveldjes voor kinderen en een telescoop waarmee je spectaculair kunt loeren naar Florence en Fiesole, aan de overkant in de heuvels. Je kunt erin via de Viale Michelangelo en een nieuwe opening aan de Viale Poggi.

 

Een vredig plekje dat ook regelmatig het decor zal worden van wat reuring in de stad. De tuin, die lokale verenigingen uitnodigt voor culturele projecten, belooft naast welkom groen ook een hotspot te worden voor zomerevenementen. Zoals burgemeester Dario Nardella verkondigt: “Het is een laatste geschenk aan de stad, klaar voor de volgende generatie.” De tuin is elke dag open van 9 tot 22 uur.

 

Door: Redactie Italiamo