Femke Halsema is ook maar een moeder

 

Alsof thee en koekjes voorkomen dat je kind ontspoort.

 

Over de Amsterdamse burgemeester en haar zoon is inmiddels al het nodige en onnodige gezegd.

 

Daar mag je natuurlijk van alles van vinden. Maar waar ik wel een beetje narrig van word, is het commentaar van mensen die denken dat haar puber dit nooit gedaan zou hebben als moeder Halsema parttime zou werken en iedere dag na schooltijd thuis met thee en koekjes zou wachten tot haar tweeling thuis zou komen. Hallo 2019?

 

Volgens mij is de generatie van de burgemeester, waar ik ook toe behoor, opgegroeid met het idee dat vrouwen en mannen toch echt gelijk zijn. Dat je als meisje vooral moet doorleren als die mogelijkheid zich voordoet en dat je economisch zelfstandig moet zijn. Dus als er iemand dit goed begrepen heeft is het Femke Halsema wel.

 

En vrouwen krijgen nu eenmaal kinderen, hè? Maar dat dit dan meteen het einde van je carrière moet betekenen is naar mijn bescheiden mening zó achterhaald. En dat ‘men’ vindt dat een ontspoord kind het gevolg is van een fulltime werkende moeder vind ik ronduit lachwekkend. De spruitjesgeur uit de jaren vijftig dwarrelt zo mijn neus in. Wat een flauwekul.

 

Ik ken zat fulltime werkende moeders met zeer brave kindertjes, die er met geen haar op hun keurig gekamde hoofdjes aan denken om ook maar iets van kattenkwaad uit te halen. Maar ik weet van even zoveel thuisblijfmoeders dat hun zonen en dochters finaal ontspoord zijn. You name it en deze kids hebben het gedaan: drank, drugs, spijbelen of van school gestuurd enzovoort.

 

Al deze moeders, werkend of niet, zijn zeer betrokken ouders en hebben het aller- allerbeste met hun kroost voor. Ze proberen het goede voorbeeld te geven en hun kinderen op te voeden met normen en waarden waar je u tegen zegt. En ja, er zullen altijd pubers zijn die buiten de lijntjes willen krassen. Die zeer stomme dingen uitproberen en daarbij de grenzen opzoeken of er fors overheen gaan. En daar kunnen al die moeders niks, nada, noppes aan doen.

Want pubers worstelen zich nu eenmaal los van het ouderlijk gezag. En zijn zeker niet van plan om alles aan hun moeder te vertellen. Wat deed je zelf toen je zo oud was? Pubers vallen onderuit met stommiteiten. Sommigen ontsporen op een grandioze wijze en daar helpt echt geen lieve moeder aan die met liters thee en pakken koek dagelijks op ze zitten te wachten.

 

Dus Femke, collega-moeder… Ik denk dat er heel veel moeders nu stiekem opgelucht ademhalen als ze lezen dat die puber van jou ook uit de bocht gevlogen is. Gelukkig, ik ben niet de enige, zullen ze denken. Dus laten wij moeders, werkend of niet, elkaar steunen in plaats van de maat nemen. Dan geef je pas het goede voorbeeld!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit