Fases van katers na je 30e

 

Van het glas naar een fles naar een kater, het is een makkelijke weg. Al moet ik bekennen dat die weg hobbeliger wordt na het dertigste levensjaar.

 

 

Deze granny stond rustig vijf avonden op rij tot vijf ’s ochtends in de stad, maar die tijd is voorbij. Als ik nu een klokje-rond doe, moet ik het bekopen met deze nieuwe fases van een kater. Geloof me, die zijn van een heel ander kaliber dan die van vroeger.

 

1. Angst

Het begint nog vóór je hoofd neersmakt op je kussen voor een diepe dronken slaap. Uit pure paniek drink je veel te veel water gemengd met ibuprofen, waar je meteen een beetje misselijk van wordt ook. In het ergste gevoel meng je dit ook nog met wat ORS, al werkt dit niet meer en dat weet je benevelde hoofd.

 

2. Hoop

Die ene keer dat je ’s nachts tussendoor wakker wordt neemt je lijf je nog een beetje in de maling. Het doet alsof het wel meevalt. Je loopt kreunend naar de badkamer, weet de wc te vinden voor een plasje en rolt weer in bed. Ergens denk je nog dat als het nu meevalt het morgenochtend vast over is.

 

3. Ongeloof

Bij het officiële wakker worden volgt de deceptie, want de kater kwam later. Je probeert je niet te verroeren, want onderaan je slokdarm voel je een zure oprisping die je vooral niet wilt triggeren. In je geheugen probeer je een moment voor je dertigste op te diepen waarop je kater ook zo enorm was, maar dat is niet te vinden. Sowieso kost denken met een bonzende kop enorm veel moeite.

 

4. Medelijden

Het is tijd voor een ruim portie zelfmedelijden, want hoe zielig is het dat je vorig jaar nog heel de stad af kon schuimen en nu gevloerd bent na een flesje? Het is extreem zielig. Misschien dat je er uit zelfmedelijden nog wel een traan om laat. Het leven is hartstikke oneerlijk.

 

5. Pure wanhoop

Het moet verdwijnen. Je hebt een volwassen leven met verplichtingen, misschien zelfs kinderen die aan je lakens staan te trekken. Kater, get out, verdwijn, ga weg. Hoe kom je in godsnaam in één stuk deze dag door? Help, heeeeelp!

 

6. Verzet

Niet toegeven en gewoon opstaan. Kom op zeg, je hebt toch zeker wel vaker een petite hangover gehad? Met de laatste portie stoer sleep je jezelf richting badkamer om het dode vogeltje uit je mond te poetsen. Als je per ongeluk in de spiegel kijkt, staart een dertig jaar oudere versie dan gisteravond je aan. What the hell happened?

 

7. Acceptatie

Zodra je eerste kater na je dertigste levensjaar erop zit weet je wat je te doen staat: nooit meer iets plannen de dag na de alcohol. Als echte volwassene heb je vandaag níets op het programma staan, eventuele kinderen zijn uitbesteed en je hoeft hooguit nog een beetje verplicht te netflixen.

 

PS: vette pech, want die kater duurt soms écht langer dan een dag.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans